Grenoble’da MFGNU 2017… 5. Frankofon Model Birleşmiş Milletler Konferansı Başladı !

"Güvenlik arayışında ne gibi jeopolitik öngörüler vardır ?"

Dördüncü kez Grenoble’daki MUN konferansına katılan Saint Benoît Lisesi öğrencileri, Birleşmiş Milletler’de ele alınan güncel konuları tartışmak üzere Extarnat Notre Dame Lisesi’nde bir araya geldiler.

Amaç, öğrencileri bu konularda uzman yapmak değildir, temsil ettikleri ülkelerde yaşanan problemlerin önemini, etkilerini anlamalarını ve diplomatik krizlerde anında uygulanabilecek çözümler bulmalarını sağlamaktır. Açılış töreninde genel sekreter, 1993 yılında Nobel ödülü alan Nelson Mandela’nın sözüne yer vermiştir : “Özgür olmak zincirlerinden kurtulmaktan ibaret değildir… Başkalarının özgürlüklerine saygı duyacak ve onları yükseltecek şekilde yaşamaktır.
Bu konferansa katılan dokuz Saint Benoît Lisesi öğrencisine güncel bir konu olan güvenlik konusu verilmiştir.Yapılan bu tartışmalar, kaotik siyasi bir ortamda yaşanan karmaşaları çözmek için çözüm yolları bulmaya olanak sağlamaktadır. Alman, Avustralya ve Bangladeş delegelerinin temsilcileri, göçmenlerin ve onların sağlıklarının nasıl korunması gerektiği üzerine düşünerek, karmaşık bir konu olan, istihbaratçıların legallik ve illegallik arasındaki durumlarını tartıştılar, kitle imha silahlarının ve de küresel ısınmanın dünyamız üzerinde önemli bir tehdit oluşturduğunu gözlemlediler.

Öğrencilerimiz bu deneyim ve paylaşım sonucunda büyük bir zenginlik kazandılar… Genellikle unutulan ülkelere yapılan uluslararası yardımın önemini gördüler.

Konferans sonunda öğrenciler çok açık ve net bir sonuca vardılar : İletişim ve diplomasi, ülkeleri farklılıklarına rağmen bir araya getiren önemli faktörlerdir.
Dokuz öğrencimiz de MUN konferansından, kendi yaşlarında çok az öğrencinin sahip olabileceği bilgilerle döndüler ve uluslararası ilişkilerin genellikle insan ilişkileri ile başladığını gösterdiler !