Fransızca “Model Birleşmiş Milletler” Konferansı

Öğrencilerimizin güncel konular hakkındaki yeni entelektüel deneyimi...

Saint Joseph Lisesi'nde gerçekleştirilen MUN (MFINUE) konferansında, öğrencilerimiz komitelerde dile getirdikleri düşüncelerini tartıştıp savundular. Bu yılın teması, "Sonuca varmak için kullanılan her yöntem uygun mıdır ?" sorusu oldu. Bu konu, hep gündemde olan, sıklıkla karşılaştığımız ve toplumumuzda da sorgulanan bir tartışma konusudur.

Model Birleşmiş Milletler Konferansı’nın birçok hedefi bulunmaktadır :

• Fransızcanın dünya genelinde gelişmesine katkıda bulunmak
  • BM’nin ve ona bağlı birçok kurumun resmi dillerinden biri olan Fransızca’yı kullanmak
  • Öğrencilerin, yeni kişilerle tanışmalarını, fikir alışverişinde bulunmalarını ve konular üzerinde düşünerek müzakere etmelerini teşvik etmek

Fransızca düzenlenen bu konferans, İngilizcenin ayrıcalıklı olduğu küresel dünyadaki dillerin ve kültürlerin korunmasını desteklemektedir.

MFINUE toplantısında, öğrenciler, konuşarak, müzakereler yaparak ve resmi olan veya olmayan tartışmalar gerçekleştirerek birçok uluslararası soruna çözüm bulmaya çalışıyorlar.  Bu 3 günlük tanışma toplantısında, ekonomik gelişme, insan hakları ihlalleri, çevrenin korunması, nükleer silahsızlanma, mülteci sorunu gibi gündemde olan birçok konu tartışılmaktadır.

Katılımcıların ciddiyeti ve özenli tutumları şaşırtıcıydı. Dakik, verimli ve kararlı öğrencilerimiz, kendilerine verilen görevleri başarıyla yerine getirdiler. Son gün tam bir zafer günüydü. Üç gün boyunca yaşanan yoğun tartışmalar ve müzakereler sonrasında öğrenciler tamamladıkları görevlerinin mutluluğunu yaşadılar.

Bu konferansta, Fransızca olarak düzenlenen MUN Konferanslarında görev almaya hazır yeni öğrencilerimizin olduğunu gözlemlememiz Saint Benoît Lisesi MUN Kulübü’nün geleceği için umut verici oldu. Yeni nesil bayrağı devralmaya hazır !

Öğrencilerimizin izlenimleri :

“Saint-Joseph Lisesi’nde MFINUE konferansına katıldım. ECOSOC komitesinde Etiyopya’nın temsilcisiydim. Üç konu üzerinde tartışmamız gerekiyordu. Çok başarılı bir konferans olduğunu da fark ettim çünkü tüm temsilcilerin Fransızca seviyesi iyidi.
Sonuç olarak, bu konferansta yer almak bana çok şey kattı, bana yeni bakış açılarını gösterdi.” Melisa

MFINUE’17 benim için büyük bir deneyim oldu. Uruguay’in büyükelçisiydim. Açılış konuşmamı yaptığımda çok heyecanlıydım. Konuşmadan sonra, kendimi daha rahat hissettim.Fırat

MFNIUE’17 benim dördüncü deneyimim oldu, katıldığım için çok onurlandım. MFNIUE’17, benim diğer konferanslarımdan çok farklı değildi, ama daha resmiydi ve diğerlerinden daha etkiliydi. Bu konferansı düzenleyen herkese teşekkür ederim.Kerem

Geçen hafta sonu, MFINUE toplantısına katıldım. Benim açımdan herşey çok güzel geçti, özellikle tartışmalarda, komitelerde düşüncelerimi rahat ifade edebildiğimde… Bu durum, iletişim anlamında benim Fransızca yeteneğimi geliştirmeme yardımcı oldu.Efe