Fransa Öncesi Campus France ve Vize Başvuruları

Sıkça Sorulan Sorular !

VİSA

1. Çift vatandaşlığı  (Türkiye/Kanada) olan bir öğrencinin Kanadalı pasaportuyla vize için başvurduğunda, hem Kanada  hem de Türkiye’deki mali kaynaklarını belirlemesi mi gerekiyor ?
Fransa’da öğrencinin üniversitede  okurken maddi açıdan geçinebileceği mali kaynaklarını belirlemesi gerekir.

2. Kızım 18 yaş altında ancak bir üniversite tarafından kabul edildi. Vizeyi nasıl alabiliriz ?
18 yaş altındaysa, “eğitim gören reşit olmayanlar” için bir vize başvurusu yapmak gerek. 18 yaşına geldiğinde Fransa’da statüsünü değiştirebilecek.

3. Yabancı bir öğrenci İstanbul Fransız Konsolosluğuna vize başvurusu yapabilir mi ?
Vize başvurusu için kişinin uyruğuna bakılmaksızın ikamet ettiği yere başvurması gerekir. Öğrenci İstanbul’da yaşıyorsa, İstanbul’daki konsolosluğa başvurabilir.

4. Daha önce uzun süreli bir Schengen vizesi aldıysa, öğrenci vizesi çıktığında onu iptal ediyor mu ?
Uzun süreli Schengen vizesi ve öğrenci vizesi iki ayrı belge olduğu için, birbirini iptal etmez.

5. Öğrenci vizesi süresi ne kadardır ?
Okumak istediğiniz bölüm, verilen öğrenci vizesi süresini belirler. Eğer programınız 3 ayı geçmiyorsa, size 3 aylık bir vize tipi verilecek ve Campus France / OFII (Göç ve Entegrasyon Fransız Kurumu) prosedüründen muaf tutulacaksınız.

6. Eylül’den önce üniversiteme gidip kayıt olmam gerekiyor. Öğrenci vizesi başvurusu yaptım; fakat bana vize verilmedi. Bir ay kalabilmem ve üniversite programına katılabilmem için ne tür bir vize başvurusu gerekiyor ?
Uzun süreli vize çerçevesinde (oturma izniyle eşit – 90 günden fazla), Fransa’ya gittiğinizde 3 ay içeresinde OFII ofisine gidip onaylatmanız gerekir yoksa Türkiye’ye dönemezsiniz. Sizin durumunuzda, üniversiteye kayıt olmak için kısa süreli vize başvurunuzu yapmak  ve eğitim programı için de bir öğrenci vizesi başvurusu yapmak gerekir.

7. Uzun süreli vize başvurusu yaptığımızda diploma aslını göstermeye gerek var mı yoksa bir başarı belgesi yeterli oluyor mu ?
Vize başvurduğunuzda diplomanızı henüz alamadıysanız eğer bir başarı belgesi vermek yeterli olacaktır.

8. VFS Global formlarını doldurup tüm istenen belgeleri bir araya getirdikten sonra, Campus France’ye mı yollamam gerekiyor ?
Hayır, Campus France’ye yollamanız gerekmiyor. Prosedür gereği dosyanız Campus France’ye başvurup size randevu verildiği zaman değerlendirilecek. Campus France size VFS formunu doldurmak için bir numara verecektir.

9. Vizenin Fransa’ya gitmeden maksimum 3 ay ve minimum 3 hafta önce istenmesi gerekiyor. Süreler neye göre belirleniyor ?
Bu süreler Fransa’ya gitmek istediğiniz tarihe göre belirleniyor. Teknik açıdan sistem gitmeden önce maksimum 3 ay ve minimum 3 hafta önce verebiliyor.

10. 3 yıllık lisans programı sürecinde Fransa’da kalmak için yeşil pasaport yeterli mi ?
Yeşil pasaport 6 ay için geçerlidir. Öğrenci 6 ay boyunca Fransa’da kalabilir fakat o tarihin sonunda programa devam edebilmek için öğrenci vizesi almak için başvurması gerekir.

11. Kızım bir üniversite tarafından kabul edildi ancak aynı zamanda mühendislik okullarıyla görüşmeler 14 Temmuz ayına kadar sürüyor. 15 Temmuz’dan sonra orada kabul edilip edilmediğini öğrenecek. Bu cevap vize başvurusunu erteleyebilir mi? Temmuz ayında eylül ayından önce üniversiteye kayıt olması gerekiyorsa, ne tür vize için başvurması gerekiyor ?   
Mühendislik okulları bir şey değiştirmez çünkü her koşulda Fransa’ya gitmeden en az 3 hafta önce başvurmanız gerekiyor. Kızınızın temmuz ayında üniversiteye kayıt olması gerekiyorsa, kısa süreli bir Schengen vizesi başvurusunda  bulunması gerekiyor ve kızınızın döndüğünde yıllık programa katılmak için bir öğrenci vizesi istemesi gerekiyor.

12. Bir üniversite tarafından kabul edildim ancak bir mühendislik okuluna kayıt olmak istiyorum. Tercihlerim öğrenci vizemi etkiler mi ?
Öğrenci vizesi ve süresi üniversitenin kabul mektubuna göre verildiği için tercihleriniz onu etkileyecektir.

13. Bir öğrenci vizesi talep etmek için üniversiteye kayıt olmak şart mı ?
Öğrenci vizesi başvurusunda bulunmak için üniversitenin kabul mektubu yeterli olacağı için kayıt olmanıza gerek yok. 2.sınıf lisans öğrencileri 2. sene için öğrenci vizesi başvurusunda bulunuyorlar; fakat ilk sene için kabul mektubu yeterlidir. Üniversiteye kayıt olmak için kısa süreli vize başvurusunda bulunmak lazım ve sonrasında program için bir öğrenci vizesi talep etmek gerekiyor. Bunlar dışında Fransa’ya sadece öğrenci vizesiyle gidip 3 ay içerisinde  Türkiye’ye dönerek OFII tarafından onaylatabilirsiniz.

14. Uzun süreli bir vize almadan önce bir daire tutmak mümkün mü ?
Ev sahibi kabul ettiği sürece uzun süreli bir vize almadan önce bir daire tutmak mümkün.

15. Yeşil pasaportumla OFII’dan oturma izni almam mümkün mü? 6 aylık geçerliliği içeresinde bir öğrenci vizesi başvurusunda bulunmak için Türkiye’ye dönmem gerekiyor mu ?
Yeşil pasaport 6 aylığa kadar geçici olarak Fransa’da kalmanızı sağlıyor. Onunla OFII’dan bir oturma izni alamazsınız. Geçerlilik süresi aştıktan sonra, Türkiye’ye dönüp öğrenci vizesi başvurusunda bulunmanız gerekecek.

16. Temmuz ayında kısa süreli bir Schengen vizesiyle Fransa’ya gidip bir yaz üniversitesine gideceğim. Öğrenci vizesine başvurursam, Schengen vizesi iptal oluyor mu ?
Uzun süreli öğrenci vizesi ve daha önce okul için aldığınız kısa süreli Schengen vizesi iki ayrı belge olduğu için birbirini etkilemez.

17. Fransa’da 1 sene okuduktan sonra, Türkiye’de olan bir Fransız üniversitesine geçmek mümkün mü ?
Fransa’da öyle bir transfer sistemi yok. Eğer Fransa’da okulun bir yılını tamamlıyorsanız, Campus France prosedüründen yeniden geçmeden Fransa’da sıfırdan başka bir okula başlamanız mümkün. Bunun için, ocak ayında üniversiteden bir “yeşil” başvuru dosyası talebinde bulunmanız gerekiyor.

18. Pierre Loti lisesinin öğrencisiyim. Baccalauréat sonuçları almadan önce öğrenci vizesine başvurabilir miyim ?
Ancak üniversite tarafından bir kabul mektubu aldıysanız öğrenci vizesine başvurmak mümkün.

19. Ailemden Fransa’da yaşayan ama Fransız vatandaşı olmayan biri bana davetiye gönderebilir mi ?
Ailenizden biri gideceğiniz üniversiteye yakın oturduğu ve sizi konukladığı şartıyla size davetiye gönderebilir. Uyruk kısıtlaması yoktur. Kira, kimlik fotokopisi ve oturma izni fotokopisi (Fransız vatandaşı değilse) vermesi gerekecektir.

20. Temmuz ayının sonuna doğru, Fransa’ya gidip kalacak yer ayarlamam gerekecek. Bir öğrenci vizesiyle gidebilir miyim yoksa önce kısa süreli bir Schengen vizesiyle gidip sonradan Türkiye’ye dönüp program için öğrenci vizesi başvurusunda bulunmam mı gerekecek ?
Sadece 3 ay için Türkiye’ye dönüyorsanız, kalacak yer bulmak için öğrenci vizesiyle gitmeniz mümkün. Yeter ki 3 ay içeresinde Türkiye’ye dönmüş olunuz.

21. Üniversite kabul etme mektubunda, bir sağlık sigortası belgesi isteniyor. Bunu nasıl alabilirim ?
Sağlık sigortası belgesi üniversiteye kayıt olduğunuzda verildiğinden vize için gerekmiyor. Kayıt olduğunuzda otomatik olarak verilecektir.

22. Üniversiteye kaydımın 1 Eylül 2024’de yapılması gerekiyor ancak üniversite sınavının sonuçları 15 Temmuz’da açıklanacak. 15 Temmuz  sonrası  başvuru yapmak için geç bir tarih midir ?
Vize başvurusunun Fransa’ya gitmeden maksimum 3 ay ve minimum 3 hafta önce yapılması gerekiyor. Üniversite kayıtları 1 Eylül’de yapılıyorsa, 15 Temmuz civarında başvuru geç olmayacaktır.

23. CAF yardımıyla ilgili detaylı bilgi alabilir miyiz ?
CAF yardımından faydalanabilmek için uzun süreli öğrenci vizesine, OFII’dan verilmiş bir oturma iznine ve sizin isminizin yazdığı bir kira kontratına sahip olmanız gerekiyor. Yardım başvurusunda bulunmak için OFII tarafından verilmiş oturma izninizi CAF’a iletebilirsiniz. Oturma izninizi aldıktan sonra fotokopisini çıkartıp CAF’a iletmeniz gerekiyor.

24. CAF yardımı kampüsün dışındaki evler için de mi geçerli ?
Kira kontratında olan kişinin  CAF yardımından faydalanma hakkı var.

25. Oğlum ilk sene bizim yanımızda olacak ve sadece ikinci sene yalnız yaşamaya başlayacak. İkinci sene için aynı şekilde CAF’a başvurmamız gerekecek mi ?
İkinci senesi için aynı şekilde CAF’a başvurmamız gerekecek.

26. Kampüsün yurdu tarafından kabul edildim ve kontratımı aldım fakat oda numarası temmuz ayının sonuna doğru belli olacağı için henüz kontratta yazmıyor. Vize başvurusunda bulunmak için böyle bir kontrat yeterli mi ?
Bir vize başvurusu yapmak için isminizi gösteren bir kira kontratı yeterlidir. Kampüs yurdunun adresni  gösteren kontratı iletebilirsiniz.

27. Henüz vizemi alamadım, ancak Fransa’ya gidip başvurduğum üniversitelerinden bir tanesini ziyaret etmek istiyorum. Böyle bir ziyaret için, hangi vizeye başvurmam gerekiyor ? Fransa’ya okumaya gitmeye karar verirsem, ilk vizem iptal olacak mı ?
Fransa’yı gezmek istiyorsanız, kısa süreli bir vize istemeniz gerekir. Ancak, okumak için uzun bir süre kalmayı planlıyorsanız eğer, uzun süreli öğrenci vizesine başvurmanız gerekiyor. Uzun süreli vize kısa süreli vizeyi iptal etmez.

28. Campus France’ta üniversite tarafından kabul edildiğimi gördüm fakat üniversite kaydı için,  görüşme randevusu için herhangi bir mektup gelmedi. Campus France sitesindeki kabul, bir vize başvurusunda bulunmak için yeterli mi ?
Üniversiteye kayıt olmak için kabul mektubu şarttır ancak sitedeki kabul vize başvurusu yapmak için yeterlidir.

CAMPUS FRANCE

1. Lise mezuniyet diploması almadan önce Campus France sitesinde üniversiteye başvuru yapabilir miyim ?
Evet. Diplomayı almadan önce bile Campus France sitesinde bir üniversiteye başvuru yapmak mümkün.

2. Fransız bir üniversiteye girmek için bir sınava girmem gerekiyor mu ?
Fransa’da üniversiteye girmek için Türkiye’deki üniversite giriş sınavına girmeniz ve bu sınavda başarı elde etmeniz gerekiyor. Başarı puanınıza göre Türkiye’de kazandığınız bölüme benzer bir bölüme Fransa’da girmeniz mümkün olacaktır.

3. Bir üniversitede sosyoloji bölümüne kabul edildim. Acaba ilk sene, başvurduğum başka bir üniversiteye geçmek mümkün mü ?
İlk sene üniversite değiştirmek mümkün değil. İkinci seneden itibaren değiştirebilirsiniz.

4. Kızım AES (Kamu yönetimi) bölümüne girmek istiyor. Türkiye’deki genel sınavının hangi bölümünü kazanması gerekiyor ?
AES bölümüne yakın bölümler İktisat ve Ticaret bölümleri ancak her üniversite kabul edip etmeyeceğine kendisi karar verir. Üniversite sınavını düzenleyen kurumlara gidip kızınızın elde ettiği başarı puanının Türkiye’deki belli bölümler için yeterli olduğunu teyit eden bir belge isteyebilirsiniz.

5. Üniversite kabul mektubumda, kayıt tarihi yazmıyor. Üniversite sitesinde de bir tarih yazmıyor. Nasıl öğrenebilirim ?
Campus France’ye mail atarak bilgi isteyebilirsiniz.

6. Üniversite sınavının başarı belgesini çevirtmem gerekiyor mu ?
Evet, onu yeminli bir çevirmen tarafından çevirtmeniz gerekir.

7. Üniversite mektubunda sadece baccalauréat’da başarılı olursam kabul edileceğimi yazıyor. Türk bir öğrenci için, denklik nedir ?
Lise diploması ve Fransa’daki istenen bölümden bir başarı belgesi .
Türk bir öğrenci için, Baccalauréat’ya denk gelen sınav lise diplomasıdır. Ayrıca, üniversite sınavında  aldığı puanlara göre Fransa’da okumak istediği üniversitenin bölümünden bir başarı belgesi alması lazım.

8. Güzel Sanatlar okulundan bir kabul mektubu aldım. Yine de Campus France’ye başvurmam gerekiyor mu ?
Evet, doğrudan kabul almış olsanız bile, Campus France’ye başvurmanız gerekir. Dosyayı açtıktan sonra Campus France ile bir görüşme yapacaksınız.

9. Üniversiteden kabul aldım hatta kayıt bile oldum. Türkiye’ye dönmeyi tercih ediyorsam, o sene içerisinde dosyamı Türkiye’de olan bir üniversiteye geçirmek mümkün mü ?
Dosya transferleri hakkında ilgilendiğiniz üniversiteyle görüşmeniz gerekiyor.

X