Frankofoni: Fransız Okulu Öğrencileriyle Buluşma

Programda Paylaşmak, Victor Hugo ve Müzik Vardı!

Frankofoni Festivali kapsamında, Saint Benoît Lisesi, lise 2 öğrencileri, Besançon'daki bir Fransız okulunun öğrencileriyle bir araya geldiler.
26 Nisan haftasında, her biri 1 saat 30 dakika süren iki ayrı sohbet gerçekleşti.

Tanışma

İlk buluşmada, öğrencilerimiz, Victor Hugo Ortaokulunda (Fransa’nın Batısında) okuyan Besançon’lu arkadaşlarına, tarihî, mimarî ve eğitimsel boyutlarıyla Saint Benoît Lisesini tanıttılar. Ardından, Fransız öğrenciler, kendi okullarını bizim öğrencilerimize tanıttılar ve her iki kurumun öğrencileri, Fransa’daki ve Türkiye’deki eğitim sistemi üzerine sohbet ettiler.

Buluşmanın Konusu Victor Hugo

İkinci buluşmanın teması, Besançon’da dünyaya gelmiş olan yazar Victor Hugo’ydu. Her iki kurumun da öğrencileri, daha önce, Fransız yazarın şiirlerini, romanlarından bazı bölümleri ve söylemlerini okumuşlardı. Böylelikle, öğrenciler, Hugo’nun ifade ettiği fikirlerin birçoğunun hâlâ güncel ve geçerli olduğunu da gözlemleyerek, bu büyük yazarın hayatı, eserleri ve toplumsal fikirleriyle ilgili sohbet ettiler.

Her iki okulun da öğrencileri tarafından sunulan müzikal anlar ise, bu buluşmayı daha da zenginleştirdi.

Güzel Bir Buluşma

İki kurumun da öğrencileri, bu kültürler arası söyleşilerden aldıkları mutluluğu dile getirdiler. Fransız öğrenciler, öğrencilerimizin, dillerine ve Fransız yazarlara olan ilgilerinden, üç yıllık bir eğitim sürecinin ardından sahip oldukları Fransızca seviyelerinden ve açık fikirliliklerinden oldukça etkilendiler.
Bu kapanma döneminde, kendilerini, adeta Türkiye’ye yolculuk etmiş gibi hissettiler. Aynı şekilde, Saint Benoît Lisesi öğrencileri de, içerisinde bulundukları rutinden çıkma fırsatı buldukları ve fiziksel olarak, Fransa’ya gidemedikleri bir dönemde, doğuştan Frankofon olan gençlerle bir araya geldikleri için çok mutlu oldular.

Öğrenciler de, öğretmenler de, önümüzdeki yıllarda, yeni teknolojilerin sunduğu imkânlar doğrultusunda, bu tür sohbet ve etkinliklerin gerçekleştirilmesinden mutluluk duyacaklar.