FPSPI Kulübü Öğrencilerimiz Kuşadası’nda Türkiye Finallerinde 2. Oldu!

Okulumuzda bu sene öğrenciler tarafından kurulan FPSPI (Future Problem Solving Program International) Kulübü, öğrencilerin sadece “ne” düşüneceklerini değil, “nasıl” düşüneceklerini keşfetmelerine alan açıyor.
Kulüpte 3 dilde (Fransızca, İngilizce, Türkçe) yürütülen araştırmalarla, öğrenciler küresel ve toplumsal sorunlara yaratıcı çözümler üretiyor, liderlik, zaman yönetimi ve fütüristik düşünme becerilerini geliştiriyor. 

Yeni kurum projemizin “iletişimin gücünü öğren, dünyayla bağlantıda kal” temasıyla öğrencilerimizin iletişim becerilerinin güçlenmesi için disiplinler arası etkinlikler yoluyla eleştirel düşünce yeteneklerinin gelişmesi için çalışıyoruz. Bu kulüp sadece bir etkinlik değil; düşünmeyi, üretmeyi ve dünyayı değiştirmeyi öğrenme yolculuğu.

Kulüp, Kuşadası’nda düzenlenen  FPSPI Türkiye Ulusal Finalleri’nde, GIPS bileşeninde Türkiye 2.si olarak önemli bir başarıya imza attı ve ABD’deki Uluslararası Konferans’a katılma hakkı kazandı!

İşte öğrencilerimizin kaleme aldığı makale ve yarışma ile ilgili izlenimleri…

FPSPI Nedir?

FPSPI (Uluslararası Gelecek Problemleri Çözme Programı), öğrencilerin “ne” düşüneceklerini değil, “nasıl” düşüneceklerini kendi yeteneklerini kullanarak keşfetmelerine yardımcı olmak için hazırlanmıştır. Dünya çapında 14 ülkeden ve Amerika’da 30’dan fazla eyaletten öğrencilerin katılım sağladığı bu program, yaratıcı ve küresel düşünmeyi hedefleyerek katılımcılarının zaman yönetimi, öz kontrol, liderlik, sosyalleşme becerileri, teknoloji kullanımı, zorlayıcı ve ilgi çekici akademik deneyim ile toplumsal hizmet konularında gelişmelerini hedeflemektedir.

 FPSPI Kulübü

Okulumuzun FPSPI Kulübü, 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılında, tamamen öğrenci merkezli bir kulüp olarak kurulmuştur. Kulübümüz, bir yandan öğrencilerin küresel ve toplumsal problemler üzerine İngilizce, Türkçe ve Fransızca olmak üzere 3 dilde araştırmalar yapabilmesini, tartışabilmesini, durum tespitleri oluşturabilmesini ve çözüm önerileri sunmasını amaçlarken; öte yandan öğrencilere fütüristik düşünme yeteneklerini pekiştirme olanakları sunar. 

 FPSPI Ulusal Finallerindeydik!

Kulübümüzde oluşturduğumuz 9 kişilik ekibimizle birlikte 11-13 Nisan tarihleri arasında İzmir, Kuşadası’nda gerçekleştirilen FPS Türkiye Ulusal Finallerine katıldık. Üstelik sadece katılım sağlamakla kalmayarak, GIPS (Küresel Problemleri Çözme) Bileşeninde Türkiye ikinciliği elde ederek ABD’de gerçekleştirilecek Uluslararası Konferans’ta yarışma hakkı kazandık.


Ulusal Finallerde Heyecan Dolu 3 Gün

 İzmir’de gerçekleştirilen finallere katılmak bizler için harika bir deneyimdi. 6 kişi yarışmacı olarak, 3 kişi de basın ve teknik işler sorumlusu olarak katıldığımız toplam 9 kişilik ekibimizle hem hayatımız boyunca unutamayacağımız anılar biriktirdik hem de böylesinde bir organizasyonun bir parçası olarak çok kıymetli bir tecrübe edindik.

 Her şeyden önce İstanbul-İzmir arası bizler için ayarlanmış bir otobüste seyahat etmemiz, halihazırda var olan grup içi samimiyetimizin pekişmesine ve takım içinde muhteşem bir enerjinin yakalanmasını sağlamış oldu. 

İzmir’e vardığımız andan itibaren ise belki finaller resmî olarak başlamamış olsa da bizlerin “Problem Çözme” deneyimi başlamış oldu. Zira; otonom bir şekilde kararlar vermeyi, verdiğimiz kararların sonuçlarını kabul etmeyi ve stratejiler geliştirmeyi öğrendik. Takım ruhunun önemini ve her bir arkadaşımızın ayrı ayrı bizim için ne kadar özel olduğunu fark ettik. 

Cuma akşamı gerçekleşen açılış töreninde, okulumuzun flamasını sahnede açtığımız an, bizler için içimizdeki duyguların tekrar pekiştiği bir an olmuştu. O flamayı o sahnede açabilmek için verdiğimiz emekleri hatırladığımızda; hem çok duygulanmıştık, hem güzel anılarımızı hatırlayınca içimizi bir neşe sarmıştı, hem de ertesi günkü yarışma için içimizdeki heyecan gittikçe artmıştı. O an, takımımız için çok kritik bir andı: Türkiye derecesini ne kadar istediğimizi kalbimizin en derininde hissetmiş ve birbirimize hiç olmadığı kadar kenetlenmiştik. 

Cumartesi sabahı ise, güne yarışma ile hızlı bir başlangıç yaptık. 4 arkadaş olarak tüm araştırmalarımızı, yaratıcılığımızı, uyumumuzu ve işbirliğimizi kullanarak elimizden gelenin en iyisini yapmak için çalıştık. 2 saatlik yarışma süresi bittikten sonra ise masamızdan kalkarken kendimizden emindik. Öğleden sonra ise, tüm ekip bir araya gelerek yarışmanın ikinci etabı olan “Skeç Sunumu” için çalıştık. Kostümler hazırladık, kendi oluşturduğumuz aksiyon planına uygun bir skeç hazırladık ve bu skeç jüriye 6 kişilik bir kadroyla sunduk. 

Pazar günü ise bizim için büyük gündü! Esasında, ne kadar iyi bir iş çıkardığımızı biliyorduk ancak yine de ödül törenine gidecek olmak bizim için çok heyecan vericiydi. Törende, kategorimizde GIPS Bileşeni İkincisi olarak sahneye çağırıldığımız anki heyecanımız, çoğumuz için sene boyunca ekipçe yaşamış olduğumuz acısıyla tatlısıyla tüm deneyimlerin özeti bir andı. Sahneye çıkıp kupayı teslim aldığımızdaki heyecanımızı ve mutluluğumuzu tarif etmek keşke mümkün olsa… Her ne kadar sahnedeki ödülümüzü teslim alırken birkaç kişilik bir grup öğrenci ekibi gibi olsa da, arkamızdaki kocaman ekibi – çalışmalarımızda ve araştırmalarımızda bizlere destek olan arkadaşlarımızı, karşılaştığımız her türlü sorunu çözmek için ne zaman başvursak yardımlarını hiçbir zamayan esirgemeyen okul idaremizi ve bu organizasyonu düzenleyen FPS Türkiye kadrosunu yanımızda hissettik. 

 

Öğrenci Yorumları

“Takım koçu olarak katıldığım ilk FPS yarışmasıydı ve çok büyük bir başarıya imza attığımıza inanıyorum. Takımımızın sinerjisi harikaydı, bu başarıyı tüm takım üyelerimize borçluyuz. Benimle birlikte “booklet”ımızı dolduran ve iki saat içinde tam anlamıyla bir mucize yaratmamızı sağlayan çok kıymetli “booklet” ekibimize, skeç sürecinde yorulmadan usanmadan tüm malzemelerimizi hazırlayan ve yaratıcılıklarıyla bizler için unutulmaz bir anı oluşmasına destek olan değerli “skeç” ekibimize, her türlü sorunu büyük bir soğukkanlıklıkla karşılayarak takımımız ve arkadaşlarımız için gereken ne varsa hiç düşünmeden yapan sevgili basın ve teknik işler ekibimize ve tek tek sayarak bitirmenin imkansız olduğu, yanımızda olmasa da desteklerini her zaman içimizde hissettiğimiz arkamızdaki o kocaman ekibe çok teşekkür etmek istiyorum.”  

 – Zeynep E.L2 F (Takım Koçu)


“Kuşadası’na gittiğimiz FPSPI yarışması bizim için bir yandan çok rekabetli diğer yandan da çok keyifli geçti. Takım içinde herkes birbiriyle uyumlu çalıştı ve kimse görevini yadırgamadan ne gerekiyorsa yaptı, hep birbirimize yardım ettik ve takım ruhu hicbir zaman eksik olmadı. Ayrıca, böyle global bir kulüp içinde bulunduğumuz için çok şanslıyız.”

 – Melisa E. L1 F (Booklet Takımı Üyesi)

““Hem analitik düşünme yeteneğimizin hem de sorun çözme becerilerimizin geliştiği çok yönlü bir etkinlikti. Gelecekteki olası problemleri ele alarak bugünden neler yapmamız gerektiğini öğrendik. Aynı zamanda da çok eğlendik, arkadaşlık ilişkilerimiz güçlenirken Türkiye’nin dört bir yanından yeni kişilerle tanıştık.”

-Maya K. L1 A (Booklet Takımı Üyesi)

“Bu yarışma sayesinde bir takımın çalışırken nasıl fotoğraflanacağı hakkında çok deneyim kazandım hem de tüm Türkiye’den gelen bu değerli rakiplerimizle tanışma fırsatı elde ettim. Çok keyifli bir yarışmaydı umarım gelecekte de bu takım çalışmasını devam ettirebiliriz. Yarışmaya katılamamıza vesile olan Başkanımıza teşekkür ederim.”

 – Alp U L1 C (Basın ve Teknik İşler Başkanı)

X