#EvdeSBberaber

Kısıtlama Günlerinde Enerjik Kalabilmek ve Motive Olabilmek... Üstün Dökmen

27 Nisan günü Lise 3 ve 4. Sınıf öğrenci ve velileri ile öğretmenlerimiz ünlü Psikolog Prof Dr. Sayın Üstün Dökmen ile bilgisayarlarının başında buluştular.
Web sitemiz üzerindeki katılım formunu doldurarak seminere katılan izleyiciler Prof. Dr. Üstün Dökmen’in engin deneyiminden yararlanma fırsatı buldular.
Anlatımını, verdiği özgün örneklerle zenginleştiren Sayın Dökmen’in oturumuna katılım rekor seviyede idi.

Saint Benoit Lisesi olarak online eğitiminin yanında hayata geçirdiğimiz Webinar konferanslarımızın ikincisine de ilgi büyüktü. Pazartesi günü gerçekleştirdiğimiz motivasyon temalı bu özel buluşma  okulumuzun tüm öğretmenleri ile Lise 3 ve Lise 4. Sınıf öğrencilerimiz ve onların velilerine yönelikti.

Kalplere Dokunmak…

Üstün Dökmen her yazısında ve konuşmasında “kalplere dokunmak”tan bahseder. Yaşadığımız bu zor günlerde evlerimizden yine hayatımıza, yaşananlara, kalplerimize dokunarak, bizleri farklı dünyalara, yaşantılara götürerek, yalnız olmadığımızı hissettirdi. Hayata, “şimdi ve burada”ya odaklanmamıza destek oldu.

“Nereye Gittiğiniz Önemli. Rotanızı İyi Çizin”

Prof. Dr. Üstün Dökmen konuşmasının başında önce öğrencilere seslendi.

Karantinanın motivasyonumuzu düşürmüş olabileceğinden, ancak bizlerin bundan çıkabilecek güce sahip olduğumuzdan bahsederek konuşmasına başladı. Öğrencilerimizin kendini boşlukta hissediyor, motivasyonu, enerjisi düşüyor olmasının normal olduğunu ekleyerek, onlara güvendiğini, toparlanacaklarına inandığını ve bu güce sahip olduklarının altını çizdi.

Sevecen ve samimi üslubu sayesinde tüm katılımcıların dikkatle dinlediği Prof. Dökmen çok zeki olup olmadığımızın önem taşımadığını, yeteneğimizi doğru değerlendirip değerlendirmediğimizin ve bu yeteneğimize uygun bir yaşam rotası çizip çizmediğiniz önemlidir. “Nereye gittiğini bilen insana dünya kenara çekilir, yol verir.” Amacımızın ne olduğunu, nereye gittiğimizi biliyorsak, azimliysek, yolumuz açılacaktır. Böylece hedefimize ulaşabiliriz.

“Kendinizi İyi Değerlendirin, Yeteneğinizi İyi Bilin, Farkedin.”

Prof. Dr. Üstün Dökmen meslek seçimi konusunda da bazı noktalara dikkat çekti.

Seçilen mesleğin yeteneğe ve moltivasyona uygun olmasının önemine değinen Dökmen, mesleği sevmenin önemli olduğunu, sırf aile istiyor veya  “puan ziyan olmasın” diye ya da üniversitenin adı için meslek seçmenin uygun olmadığını vurguladı.

“Neyimiz Var Neyimiz Yok, Hep Birlikte Mücadele Etmemiz Gerekiyor.” 

Prof. Dr. Üstün Dökmen kriz durumlarında 3N kuralının işlediğinden söz etti. “Kişiler bu 3N’den biri olur”, ya krizden Nemalanmak istemek, ya “Neme lazım, ben karışmam” deyip ilgilenmezler ya da Nesi var nesi yok ortaya koyup kriz ile mücadele ederler. İşte bu dönemde, “Neyimiz var Neyimiz yok, hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor.” 

Belirsizlik En Büyük Kaygı Kaynağıdır. 

Yaşadığımz günlerin belirsizliklerle dolu bu da kaygıyı arttırıyor. Oysa kaygı sanal bir gerçeklik dolayısıyla kaygı ile bugünümüzü zehir etmemizin bir anlamı yok. İçinde bulunduğumuz karantina günlerinde yaşam kalitemizden ödün vermemek, fedakarlık etmemek ayakta kalmak için gerekli ve önemlidir. Dolayısıyla, “Sanal gerçekliğe kapılarak günümüzü zehir etmemeliyiz.” İçinde bulunduğumuz durum bir krizdir ama kriz durumlarında olaya olumlu yaklaşanlar, olumsuz yorum yapmayanlar, pozitif düşünenler tehlikeden hasarsız çıkıyor.

Aşırı Kaygının Zararları

Üstün Dökmen belirli bir dozda kaygının gerekli olduğunu aktardıktan sonra hiç kaygısız olma ile doz üstü kaygının aynı oranda zararları olacağını aktardı. Bağışıklık sistemini zayıflattığı, yaşamla irtibatı kesmeye sebep olduğunu, gerginliğe, dikkat azalmasına, psikolojik rahatsızlıklara sebep olabilen aşırı kaygı hali sonuç olarak yaşam kalitemizi düşürüyor,

Kaygıyı Yönetmek

Küçük bir “Gevşeme Egzersizi” ile sunumunu sonlandıran Prof. Dr. Üstün Dökmen öncesinde şu çok değerli tavsiyeler verdi:

  1. Disiplinde fedakarlık yapmamak gerekir. Yaşam kalitesinden fedakarlık etmemek gerekir.
  2. TV ve internete aşırı prim verilmemelidir. Sürekli haber dinlemek kaygıyı arttırır.
  3. Genelde toplum sıkıntıları abartma eğilimindedir. Bu konuda fazla konuşup yorum yapmamak, özellikle çocukların yanında konuşmalara dikkat etmek gerekir.
  4. Ev içi kavgaların sıklaşmamasına dikkat etmek gerekir.
  5. Roman okumak, film izlemek iyidir.
  6. Evde kendimize özel bir yer edinin. Her insanın kendine özel bir yeri olmalı. Üretken olmak bunu gerektirir. Bu sanal ya da gerçek bir güvenli yer olabilir.
  7. Kurallar koymak önemlidir. Evde lider anne baba olmak gerekir.
  8. “An”a odaklanmak önemlidir. “Şimdi” ve “burada” varsınız.

X