Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun!

Cumhuriyetimizin 98. Yılını Coşkuyla Kutladık

Cumhuriyet Bayramı, lisemizin bahçesinde özel bir törenle kutlandı. Törenin açış konuşmasında Okul Müdürümüz Sébastien Masin, Victor Hugo’nun “Cumhuriyet hakları teslim eder ve sorumluluk yükler” sözüne dikkat çekerek cumhuriyetin ilân edilmesinin yeterli olmadığını, onu yaşatmak ve büyütmek için mücadele etmemiz gerektiğinin önemini vurguladı.

Türk Müdür Başyardımcısı Serhat Yalamanoğlu’nun konuşmasıyla devam eden törende Yalamanoğlu, cumhuriyetin ilanının bu coğrafyada alınmış en cesur karar olduğunu belirterek Türkiye Cumhuriyeti’ne yurttaşlık bağı ile bağlı; laik ve demokratik hukuk devletine inanan; ülkenin ve toplumun ilerlemesi ve çağdaş uygarlık seviyesine ulaşması için düşünen, çalışan, üreten herkesin Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenimiz Hayati Tümer, törende laikliğin önemi ve doğru anlaşılması üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Tören 11. sınıf öğrencimiz Alvin’in konuşmasıyla sona erdi.

Törenin yanı sıra kutlamalar kapsamında 25 Ekim haftasında iki özel etkinlik gerçekleştirildi:

Öğrencilerimiz cumhuriyet için sahnede!

Öğrencilerimiz Cumhuriyet Bayramı için özel bir performans sergilediler. Lise koromuzun en sevilen cumhuriyet marşlarını söylemesinin ardından 12. sınıf öğrencimiz Can, Frédéric Chopin’in “Etude No.3” isimli piyano eserini seslendirdi. Performans 10. sınıf öğrencimiz Alara’nın piyanoda Paul de Senneville’in “Marriage d’Amour” eserini yorumlamasıyla sona erdi.

Prof. Dr. Ergün Aybars ile söyleşi

Öğrencilerimiz ve tarih öğretmenlerimiz, Prof. Dr. Ergün Aybars ile «Atatürk, Cumhuriyet ve Modern Türkiye’nin Doğuşu» konulu çevrimiçi bir söyleşi gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Ergün Aybars kimdir?

Ergün Aybars 1941’de İstanbul’da doğdu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümünü bitirdi. Aynı fakültede Türk İnkilâp Tarihi Enstitüsü’ne asistan oldu.1972’de tarih doktoru, 1979’da doçentlik unvanlarına hak kazandı. 1980 yılında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Doçenti olarak göreve başladı. Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri Bölüm Başkanlığı, Tarih Bölümü Başkanlığı ve Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1983 yılında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi bilim kurulu üyeliğine atandı. 1987 yılının Şubat ayında Profesör olan Ergün Aybars, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürlüğüne atandığı görevini 2008 yılında emekli olana dek sürdürdü. Halen Türk Silahlı Kuvvetleri Atatürk Araştırma ve Eğitim Merkezi bilim kurulu üyesidir. Bilimsel toplantılarda sunduğu bildirileri yanı sıra hakemli dergilerde çok sayıda makalesi basılan Aybars,  2015’te “İstiklal Mahkemeleri” eseriyle  Yunus Nadi Ödülleri’nde Sosyal Bilimler ve Araştırma Ödülü’ne layık görüldü.