Bir Dayanışma Etkinliği : “Dünya Vatandaşı Olmak”

Fransız Liseleri Sosyal Sorumluluk Projesi

Fransız Liseleri sosyal sorumluluk projesi kapsamında, Saint Benoit Lisesi öğrencileri de yer alarak, Beyoğlu Milli Eğitim Müdürlüğü’nün onayıyla ilçemizde yardıma muhtaç öğrencilerin öğrenim gördükleri İTO Kadınlar Çeşmesi İlkokulu’yla iletişime geçtiler ve onlara destek oldular.

Sorumlusu olmadıkları bir savaşın ve çatışma ortamının bedelini ödeyerek yerlerinden edilen mültecilere sahip çıkmanın bir insanlık görevi olduğu bilinciyle yola çıkan, konuya ’‘insan hakkı’’ temelinde yaklaşan gençlerimiz, 6 Nisan 2016 günü kardeş okulumuzu ziyaret ettiler. Öğrencilerimizin Suriyeli öğrencilere gösterdiği ilgi ve içten yaklaşımla çok çabuk kaynaşma ortamı yaratıldı. Karşılıklı olarak öğrenciler kendilerini özgürce ifade etmenin, sporun ve oyunun evrensel birleştirici gücünden de yararlandılar. Öğrencilerimiz daha güzel bir dünyanın yaratılmasında umudun ve inancın örneği oldular. Sürdürülebilir nitelikte olmasını öngördüğümüz bu ortak dayanışma projesinin bir başka aşamasında tekrar birlikte olacağız.

Aşağıda öğrencilerimizden bazı izlenimler:

ITO Kadınlar Çeşmesi ilkokulu’na yaptığımız ziyarette küçük bir çocuğun gözleriyle neler anlatabileceğini anladım. Hepsi neler yaşadığından habersiz, sevdiklerinden ayrılmak zorunda kalarak yuvalarını terk etmek zorunda kalmış. Herhangi bir insanın haketmeyeceği şeyleri yaşamak zorunda kalmışlar. Biz elimizden geldiğince ellerinden tutmaya, hak ettikleri sevgiyi vermeye çalıştık. Umarım ki bir daha o gözlerdeki ışıltıları söndürecek şeyler yaşamaz, herkes gibi onlar da güzel bir geleceğe ilerlerler… Onlar bizim kardeşlerimiz ve çocukların hakları ertelenemez.
Zeynep – L3 E

Çocukları çok seven biri olarak geçirdiğim en güzel günlerden biriydi diyebilirim. Çocukların bize karşı olan ilgileri çok hoştu ve karşılıklı olarak birbirimizden birçok şey öğrenme fırsatı yakaladık. Ne kadar onlar daha çocuk desek de yaşadıkları onlar için bile zor ve anlattıklarını duyunca şaşırmamak elde değil. yine de şu an onları mutlu edeceğimiz bir projenin içinde yer almak çok güzeldi. Devamı geldikçe küçük kardeşlerimizle daha da değerli ve güzel zamanlar geçireceğimize inanıyorum. Onlara karşı önyargıyı kırmak, onları tanımak ve kucaklamakla mümkün olacaktır.
Bihter – L3 H

Bu çalışmada yer almak bana şunları hissettirdi; ilk olarak farklı bir okul çevresinde farklı kültürlerden gelmiş insanlarla aynı duyguları paylaşmak ve onlara bizzat kendi verebildiğimiz değerleri verip sevgi ve saygı sunmak benim için çok önemliydi. Bizim ne kadar şanslı olduğumuzu ve dünyaya ne çok şey borçlu olduğumuzu anladım, bu duyguları bana hissetme şansı tanıyan ve böyle güzel bir proje içinde bulunmamı sağlayan okulumuza çok teşekkür ediyorum.
Berk – L1 F