2013 Mezunumuzun Başarı Öyküsü !

Sorbonne’da çift anadalı dereceyle bitirdi !

2013 yılı mezunlarımızdan Enes KARAÇAYIR, Paris Sorbonne Üniversitesi’nde çift anadal diploması almaya hak kazandı. Hukuk ve Siyaset Bilimi bölümlerinden dereceyle mezun olan öğrencimizin Fransa’da yüksek öğrenim konusundaki düşüncelerini kendi cümleleriyle, aşağıda okuyabilirsiniz.

Öğrencimiz Enes KARAÇAYIR sorularımızı yanıtlıyor :

1) Saint Benoit’ın size kattığı değerler neler ?

Saint Benoît’nın bana kattığı en önemli değer kesinlikle disiplindir, bunu hayatımın her alanına entegre ettiğimi görebiliyorum. Bugünkü idealime ulaşmamda Saint Benoît’nın benim yaşantımda büyük bir rolü vardır. Bence disiplinle hareket edildiği sürece başarının önünde pek de bir engel kalmıyor. 

2) Okulda hangi kulüplere katıldınız ?

Okulda hazırlık yılında Çin kültürü kulübüne katıldım, farklı bir deneyimdi. Daha sonra tiyatro kulübünde ve basın kulübünde aktif çalıştım. Okul dergisi için, özellikle fransızca bölümünde, dergiyi renklendirmek amacıyla röportajlar, ilginç bilgiler ve kısa hikayeler hazırladım, bunların hazırlık süreci ve sunumu kişisel gelişimimde bana çok katkı sağladı. Bunun yanında Avrupa gençlik kulübünün MUN faaliyetlerine de katıldım.

3) Fransa’da eğitim hayatınız nasıl geçti ?

Lisede fen-matematik bölümündeydim. Fakat Fransa’da üniversite tercihimde Sorbonne Üniversitesi’nin hukuk bölümünü tercih ettim. Kararım birçok kişiyi şaşırtsa da, ben fen-matematik bölümünde okuduğum için hiç pişman olmadım, çünkü bunun bana analitik düşünme kabiliyeti kazandırdığına inanıyorum. İkinci sınıfta notlarım iyi olduğu için çift anadal yapma hakkı verilen 28 öğrenciden biri oldum. Son senemde, yani bu sene, dava eleştirilerinde ve hukuksal konularda şahsi fikrimi söyleyebilecek duruma geldim ve her sene not ortalamam yükseldi. Fransa’da üniversitede, ilk amaçlarının doğru bir metodoloji aşılamak olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir kez bu metodu öğrendiğinizde, bilmediğiniz bir konu hakkında bile doğru çıkarımlarda bulunabiliyorsunuz.

4) Lise eğitiminiz size farklı kültürlere uyum sağlama konusunda yardımcı oldu mu ?

Öncelikle şunu söylemek istiyorum, bir Fransız lisesinde okumanın en büyük getirilerinden biri de mezun olduğunuzda uluslararası düzeyde kendinizi ifade edebilecek duruma gelmiş olmanızdır. Saint Benoît’da yoğun bir biçimde fransızca öğrendik ve eğitimimizle aslında “farklı bir kültürü öğrenmeyi” öğrendik. Şu an farklı kültürlere uyum sağlama konusunda, adaptasyon sürecinde çok daha hızlı ve bilinçli ilerliyorum, farklı diller öğreniyorum, farklı kültürler öğreniyorum ve görüyorum ki lise eğitimim sayesinde çok daha hızlı kavrayıp, o dilde düşünmeyi başarabiliyorum. Saint Benoît’daki eğitimimin bana bu konularda eşi bulunmaz bir yardımı olduğunu düşünüyorum.

5) Gelecek için planlarınız neler ?

Aslında uluslararası ilişkiler çok ilgimi çeken bir alandı. Bu nedenle siyaset bilimi ile çift anadal yapmak çok ilginç oldu. Ama gelecekte hukuk ile devam etmeyi düşünüyorum. Buna da yaptığım stajlar ile karar verdim. Üniversitenin ilk yılında bir hukuk firmasında staj yaptım. Daha sonrasında diplomasi ve kamu sektörünü tanıma adına, Berlin Türk Büyükelçiliği’nde staj yaptım. Bu arada stajın önemini de vurgulamak isterim. Gelecek sene Sorbonne’da uluslararası iş hukuku master’ı ile devam etmeyi düşünüyorum. Daha sonra, Kuzey Amerika ticaret hukuku ya da uluslararası ticaret hukuku üzerine yoğunlaşmak ve başta Paris’te olmak üzere, Avrupa’da ülkeler arası özel sektörde avukat olarak çalışmayı düşünüyorum. 

Öğrencimizi yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz

X