11. sınıf öğrencileri İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi’nde!

23-31 Mart 2022  tarihleri arasında 11. sınıf öğrencileri ile  İSTANBUL İSLAM BİLİM VE TEKNOLOJİ TARİHİ MÜZESİ’ne yapılan gezide öğrencilerimiz  derslerimizde de ismini anmış olduğumuz pek çok İslâm düşünürü ve bilim insanının evrensel bilime katkılarını tanıma fırsatı buldular. 

 

Bilim Tarihçisi Prof. Dr. Fuat SEZGİN tarafından hazırlanan konsept ile 24 Mayıs 2008 yılında açılmış olan İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, bir taraftan bilimsel eserlerin estetik ve öğreticiliği, diğer yandan bıraktığı intiba ve kazandırdığı bilgi ile özel bir etkileyici güce sahip olmakla birlikte geçmişteki İslam dünyasının bilimler tarihindeki sürecini de eserleri ve belgeleriyle ortaya koyarak bugüne ve geleceğe ışık tutmaktadır. Bilim tarihi açısından ise doğu-batı bilim kültürünü birleştiren bir köprü niteliği taşıması gelecek kuşaklar için önem teşkil etmektedir.

Müzenin yetkili rehberi öğrencilerimize ziyaret esnasında eşlik ederken, dokuz ayrı bölümde sergilenmekte olan çok sayıda teknik aletin orjinallerine uygun olarak yapılmış maketleri üzerinde bunların ne işe yaradıkları ve nasıl kullanıldıkları bilgisini de paylaştı.

Öğrencilerin en çok ilgisini çeken bölümler; Astronomi, Saatler, Tıp / Cerrahi aletler, Fizik bölümleri oldu.

Özellikle Müzenin girişinde üstünde bulunan Halife el-Me’mun’un 9. yüzyılda yaptırdığı üzerinde dünya haritasının kopyası olan yerküre büyük dikkat çekti.

El-İdrisi’nin, Halife el-Me’mun’un haritasını temel alarak çizdiği Dünya Haritasının kopyası, Takiyüddin’in 1559 yılında yaptığı Mekanik Saati, El-Cezeri’nin (1200 yılları) kitabından Fil Saati ve Hacamatı, Ebu Said Es-Siczi’nin Planetaryumu, Abdurrahman es- Sufi’nin gök küresi, Hıdr el-Hucendi’nin Usturlabı, 12. Yüzyılda Abdurrahman el-Hazini tarafından yapılan su ve ağırlık prensibine göre çalışan Dakika Terazisi, İbn-i Sina’nın el-Kanun fi’t Tıbb Kitabı gibi önemli bilim insanlarının, İslam Medeniyetinin 9. ve 16. yüzyıllar arasındaki yaratıcılık döneminde gerçekleştirdiği bazı icatların kopyaları da  ilgi çekici diğer eserlerdi. Bu kopyaların büyük bir kısmının Frankfurt’taki Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü tarafından yazılı kaynaklara göre, çok küçük bir kısmıysa günümüze ulaşan eserlerin orijinallerine dayanılarak yaptırılmış olduğu bilgisi verildi.

Müze ziyaretinden sonraki derslerinde öğrenciler Felsefe öğretmenlerinin hazırlamış olduğu İSTANBUL İSLAM BİLİM VE TEKNOLOJİ TARİHİ MÜZESİ GEZİ KİTAPÇIĞI uygulamasını yaparak müzede gördükleri ile derslerde öğrendikleri bilgileri bağdaştırdılar.

 

Müze hakkında detaylı bilgi için BURAYA tıklayınız.

360 vr Sanal Tur videosu için BURAYA tıklayınız.

 

X