Villette’te Son Gün : Matematik Bilimi Nasıl Doğdu ?

Öğrenciler bilimsel gezilerinin değerlendirmesini yapıyorlar...

Villette gezisi sona erdi !
Lisemizdeki fen bilimleri eğitimine destek etkinlikleri kapsamında, Lise 3 öğrencilerimiz bilimle ilgili iki önemli yeri görmek üzere Fransa’ya gittiler : Keşif Sarayı ve Bilim ve Endüstri Merkezi.
Çok şaşırtıcı bilgiler edindiler ve gezilerini, fen bilimlerine her zamankinden daha fazla merak duyarak tamamladılar...
Amatör bilim adamlarımızın izlenimlerini keşfedin !

- Mert PENSO, Atakan DİNÇ ve Özge YILMAZ : “Öğretmen, matematiğin nasıl ortaya çıktığını hikaye gibi akıcı bir şekilde anlattı.
Öncelikle, insanlığın ilk defa 5000 yıl önce çubuklar ve çentikler yardımıyla sayı saymaya başladığını öğrendik.
Ticari ilişkilerle gelişen matematikte, başlarda bir miktarı hesaplamak için bilye ve farklı boyutlarda koniler kullanılıyordu. Örneğin 180 rakamı için atalarımız 3 büyük koni kullanıyordu çünkü bir, on ve altmış ile sayıyorlardı. Daha sonra, abaküs kullanmaya başladılar. Ayrıca, Pisagor teoreminin Pisagor’dan önce keşfedildiğini ve kullanıldığını öğrendik. Arap rakamlarıyla ortaya çıkan şimdiki sayma şeklimiz aslında Hindistan’dan geliyor.

- Erdem DEMİREL, Can ERDEM, Ece GÜLTEKİN ve Esra ÖNAY : “Seyahatimizin son gününde, matematik dersleri için Villette’e geri döndük. İlk ders matematiğin tarihçesi ile ilgiliydi. Öğretmenin resimlerle ve nesnelerle yaptığı anlatım çok ilginçti. İkinci derste, poligonlar üzerine deney yaptık. Örneğin, şemaları poligonlara ve eğrilere bağladık. İkinci tema ise olasılıktı. Bilyeler ve çemberlerle hipotezler yaptık.
- Sonia DİMİCİOĞLU ve Selen KIRBAŞ : “Bu hafta çok önemli bir haftaydı. Hem bilimsel alanda yeni şeyler öğrendik hem de Paris’i keşfettik. Öğretici ve aynı zamanda da eğlenceli günler geçirdik.
- Atakan AKSEL : “Önce, Paris’i keşfetmek için arabayla uzun bir yolculuk yaptık ve dışarıda yemek yedik. Salı ve çarşamba günü Keşif Sarayı’nı ziyaret ettik ve mozaiklemede simetri ve kriminalistik çalıştık. Ayrıca konuşmacılarla röportaj yaptık. Perşembe ve cuma günü, Villette’i ziyaret ettik ve matematik ve genetik üzerine çalıştık, çok verimliydi.” 

X