Tarihimizin “Suskun Tanıklarına” Ziyaret…

Öğrencilerimiz bir kez daha Çanakkale’de !

Çanakkale Savaşları tarihte "savaşın yenildiği yer" olarak geçer.
Bu sözün günümüzde de geçerli olduğuna inanan öğrencilerimiz, bu inançlarının göstergesi olarak sadece Çanakkale Şehitliklerimizi değil aynı zamanda Fransız mezarlığı, Lone Pine mezarlığı ve Anzac Koyu’nu ziyaret etmişler, ’’bu topraklarda yatan ve artık bizim evlatlarımız olan’’genç Fransızlar, Avusturalyalılar ve Yeni Zelandalıları ve İngilizleri saygıyla anmışlardır.

Öğrencimizin izlenimleri

Çananakkale gezisi, “Saint Benoît ögrencisi ve öğretmenleri iki güne neler sığdırabilir ?” sorusunun cevabıydı benim için. Çanakkale’yi daha önceden görme fırsatı bulmuştum fakat bu sefer çok daha fazla etkilendim. Gördüklerimiz ve paylaştıklarımızla her yönüyle unutulmaz bir geziydi. Ne zor şartlarda kazanılan bu toprakları görmek bir nebze de olsa yaşanılan zorlukları, savaşları, durumları anlamaya çalısmak paha biçilemez anılar yaşattı bize. Bu seneki üçüncü gezimin sonunda şunu daha iyi anladım : “Saint Benoît’lı olmak farklı bir şey”. Mezun olup yıllar sonra her dönüp baktığımda, lise yıllarımdan çok özel bir anı olarak kalacak.
Ata’mızın ve şehitlerimizin emaneti olan bu memlekete her zaman sahip çıkacağız !

Miray 11F

28 Nisan Cuma

Saat 06.30’da okulumuzun önünden Çanakkale’ye doğru yola çıkıldı. Gelibolu yarımadasına varıldığında ilk durak Bigalı köyü oldu. Burada, Atatürk’ün savaş sırasında 19.Tümen komutanı olarak oturduğu ev bulunuyor. Buradan sonra tarihi yarımada gezimiz başlamış, Anafartalar, Conk Bayırı, 57. Alay Şehitliği, Sargı Yeri ve diğer şehitliklerimiz ziyaret edilmiştir.
Gezinin son durağı, Çanakkale Şehitleri abidesi olmuştur. Burada GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ve Çanakkale Şehitlerine minnettarlığımızın ifadesi olarak Atatürk Anıtına çiçekler bırakan öğrencilerimiz şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunmuş ve İstiklal marşımızı okumuşlardır.
Çanakkale’ye geçmek için bindiğimiz arabalı vapurda 1953 yılında NATO Tatbikatından dönerken Nara Burnunda çarpışma sonucunda batan DUMLUPINAR Denizaltısı’nda şehit olan 81 denizcimizin ve bütün ’’Deniz Şehitlerimiz’’in anısına Boğaz sularına karanfiller bırakan St. Benoît’lılar duygulu anlar yaşamışlardır.
Otele gelindiğinde gençler, yorgun ama mutluydular.

29 Nisan Cumartesi

Sabah yapılan kahvaltının ardından, Çimenlik Kalesi ve Deniz müzesi ziyaret edildi.Daha sonra tarihsel ve kültürel büyük değer taşıyan Truva antik kentine gidildi. Pers Kralı Kserkes, Makedonya kralı Büyük İskender, Roma İmparatoru Hadrian ve büyük Mareşal, büyük Entelektüel Fatih sultan Mehmet gibi tarihin önemli simalarından sonra St. Benoît’lı gençler de bu muazzam uygarlık merkezinden çok etkilendiler.
Yenilen öğle yemeğinden sonra İstanbul’a doğru yola çıkıldı.

 

X