6. Uluslararası Dijital Bahar Etkinliğimizin Programında Yapay Zekâ Vardı

500'ün Üzerinde Katılımcı Pedagojik Uygulamalar ve Yapay Zekâ Hakkında Bilgi Edindi

Saint Benoît Lisesi ve Dijital Araştırma ve Geliştirme Komitesi (DAGK) tarafından düzenlenen 6.Uluslararası Dijital Bahar Etkinliği (UDB6), 21-22 Şubat 2020 tarihlerinde, Türkiye Fransa Büyükelçiliği, Fransa Ulusal Uzaktan Eğitim Merkezi (CNED), Pedagojik Destek ve Araç Ağı (CANOPE) ve Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) işbirliğiyle gerçekleşti.
Dijital Bahar Etkinliğimizin bu yılki teması yapay zekâ ve aktif pedagojiydi.
Etkinliğimizin hem Türkçe, hem de Fransızca bölümünde, ileride üstün nitelikli bir eğitimin habercisi birçok fikir ve proje ortaya atıldı.

6. UDB’nin Büyük Yeniliği: Öğrenciler İçin Bir IATHON

Yapay zekâ temalı bir pedagojik hekaton, Türkiye’nin en  iyi 20 okulundan 10 öğrenci takımı, 21 Şubat cuma 09:00 ile, 22 Şubat Cumartesi 13:00 arasında toplam 28 saat boyunca görüntü sınıflandırma hedefi doğrultusunda, veri tabanları üzerinde çalıştılar. Öğrencilerin, başlarında ise yapay zekâ alanında uzmanlaşmış kurum ve şirketlere mensup mentorlar bulunmaktaydı.

40 öğrenci, Door Teknoloji, Google, Bilge Adam Şirketleri ve CANOPE (Pedagojik Destek ve Araç Ağı) ile işbirliği içerisinde,  iki ayrı, yüksek seviyede formasyon aldı. İlk formasyon Python ve makine öğrenimi üzerineydi ve 11-12 Ocak tarihlerinde gerçekleşti. Tensorflow Makine Öğrenim Platformu üzerine olan ve Google Türkiye’den bir makine öğrenim uzmanı tarafından verilen ikinci formasyon ise 8 Şubat’ta gerçekleşti.

Yapay Zekâ Çevrenin Hizmetinde 

Yarışmanın “çevre” olarak belirlenen temasının açıklanması ve çekilen kura sonucu takımların oluşturulması aynı gün içerisinde gerçekleşti. Her takımda iki kodlamacı, iki sunucu bulunmaktaydı. Bütün öğrenciler, iş ortağı kurumlarda, bilişim öğretmenleri tarafından gerçekleştirilen aynı sınavın sonuçlarına istinaden seçilmişlerdi.

Kazanan takım Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencisi Yağız, Saint Michel Fransız Lisesi öğrencisi Arda, Charles de Gaulle Lisesi öğrencisi Can ve Küçük Prens Lisesi öğrencisi Ezgi’den oluşmaktaydı. Bu dört öğrenci, 11-13 Haziran 2020 tarihleri arasında, Paris’te gerçekleştirilecek olan Vivatechnology  Fuarına katılacaklar. Bu ödülün sahipleri,

  • Türkiye’de makine öğrenimi konusunda uzmanlaşmış tek Google uzmanları olan  Fuat Beșer ve Yusuf Sarıgöz,
  • Fransa, CANOPE’de (Pedagojik Destek ve Araç Ağı) eğitimde robotik alanında uzman Mélanie Albaret,
  • Coca Cola Türkiye‘nin veri müdürü Elif Oktar,
  • Türkiye AI (Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi) Yönetim Kurulu Başkanı ve kurucusu Halil Aksu’dan

oluşan jürinin değerlendirmesi sonucunda, ikinci ve üçüncü seçilen takımlarla birlikte,  Turkiye AI, (Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi)  tarafından düzenlenen Yapay Zekâ Zirvesi ’ne davet edilecekler.

Fransız Sarayı’nın Göz Kamaştırıcı İhtişamı İçerisinde Gerçekleşen UDB Etkinliğinin Açılış Kokteyli

Neredeyse herkes, pedagojiden, dijitalden, yazılımdan ve etikten söz ediyordu… UDB Etkinliğinin Fransız Sarayı’ndaki açılış kokteyli, başta Türkiye olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen 200 kişiyi bir araya getirmişti. Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, açılış konuşmasında, özellikle dijital eğitime karşı duyduğu ilginin üzerinde durdu ve her yıl farklı bir tema üzerinde düzenlenen bu etkinliğin hem Türkiye, hem de yurt dışındaki eğitim kurumlarına hizmet eden bir etkinlik olduğunu belirtti.

Saint Benoît Lisesi Müdürü Pierre Gentric ise öğrencileri daha iyi eğitebilmek için, öğretmenlerin eğitilmesinin gerekliliği üzerinde durdu ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim görevimiz “Homo connecticus” kuşağını ve özellikle de 2010-2025 yılları arasında doğan ve 2025 yılında sayıları 2 milyarı bulacak olan bu yeni “Alfa” kuşağını eğitmektir.”

Neredeyse herkes pedagojiden söz ediyordu… Çünkü, sarayın göz kamaştırıcı ihtişamı içerisinde ilk defa, Virgile Mangiavillano, Dijital Bahar’ın maskotu Dijitali ve dijital lider öğrenciler eşliğinde, teatral ve mizahi bir sunumla, bir davetlinin cebine saklanmış olan Fransız Sarayı’nın anahtarını bulmaya yönelik bir kaçış oyununu sergiliyordu. Bu, arttırılmış sanal gerçeklik içerisindeki ipuçlarını takip etmeyi gerektiren bir bilgi toplama oyunuydu!

Çağdaş Teknolojilerin Zirvesinde Bir Programlama

6. Dijital Bahar Etkinliğimizin teması yapay zekâydı. CNED (Fransa Ulusal Uzaktan Eğitim Merkezi) Müdürü Michel Reverchon-Billot, etkinliğin açılış konferansında, öğrencilerin yapay zekâ sayesinde eriştikleri başarılar üzerine bir sunum yaptı.

Ardından, Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, etkinliğin ikinci günü verdiği konferansta, esneklik, amaç birliği, ağ oluşturma ve güvenlik gibi artık hayatımızın içinde yer alması gereken yeni kavramların üzerinde durdu.

Bu etkinlik günlerinde, “50 Soruda Yapay Zekâ” Kitabının yazarı Cem Say, ve Khan Academy Türkiye’nin müdürü Alp Köksal içinde bulunduğumuz modern toplumlarda süregelen teknolojik gelişmelerle bağlantılı sorunlar üzerine  incelemelerde bulundular.

Bu temaların çevresinde, atölyelerde ve durumsal farkındalık alanlarında makine öğrenimi, hekaton, bilinç ve yapaylık, veri işleme, öğrenimin incelenmesi, nörotransmisyon, sanal öğretmen ve pedagojik görevli, chatbot, verilerin dönüştürülmesi, nörolinguistik, kodlama ve programlama, anime edilmiş  bilim, ciddi oyunlar, coğrafi konum uygulaması (jeolokalizasyon), dijital eğitim süreci, eğitimde robotik gibi hayli geniş alana yayılmış bir çok didaktik ve pedagojik konu sunuldu.

  • Daha fazla bilgiye ulaşmak için, Fransızca programa BURAYA,
  • Türkçe programa ise BURAYA tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Güçlü Bir İş Ortaklığı

Ankara Kültür Hizmetleri’nin değerli işbirliği ve desteği, 6. Uluslararası Dijital Bahar Etkinliğimizin başarıya ulaşmasında büyük rol oynadı.

Etkinliğimizde aşağıda isimleri belirtilen, dijital eğitim alanından toplam 24 iş ortağı, 14 temsilci ve 14 stand yer almıştır.

Fransa Büyükelçiliği, Fransız Kültür Merkezi, İstanbul ve İzmir Fransızca Öğretmenleri Derneği, CANOPE (Pedagojik Destek ve Araç Ağı), EMKO, Door Teknoloji, Bekdata, Bahçeşehir Üniversitesi (VR 1. Lab), Cifran, Bilge Adam, Edu Media, Didier, Hachette, Samir, Maison des langues ve Clé international.

Videomuzu İzleyin

Katılımcılara ait tüm sunumlara aşağıdaki linke tıklayarak padlet uygulamamızdan ulaşabilirsiniz.

https://padlet.com/cdrn/pni6

2021 Şubat sonunda, bu kez teması Disiplinler arası öğretim ve Dijital Yenilik olan 7. Uluslararası Dijital Bahar’da görüşmek üzere!

 

X