23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan’ı 2 ayrı törenle kutladık...

99 Yıl Önce Bağımsızlığa Giden Yolda En Önemli Aşama: TBMM’nin Açılışı...

İki Kutlama Töreni

Türk Kurtuluş Mücadelesinin en önemli aşamalarından biri olan Ulusal Meclis’in Ankara’da açıldığı gün olan 23 Nisan’ı okulumuzda düzenlediğimiz 2 ayrı törenle kutladık.

Tüm öğrencilerin ve öğretmenlerin katılımıyla okul bahçesinde yapılan törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Okul Müdürümüz Pierre Gentric günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Ulusal egemenliği korumak için gençlerin üstlenmesi gereken görevleri hatırlatan M. Gentric öğrencilere şöyle seslendi:

“Değerli öğrenciler, hepimiz, öğretmenler ve eğitim topluluğu olarak, hayatınızda insani niteliklere yer vermenizi ve eğitmen görevimizi daha anlamlı kılan bu nitelikleri geliştirmenizi arzu ediyoruz. Bu nitelikler, dört sıfatla tanımlanmaktadır. Benim için, dört temel sıfat vardır ve bu dört niteleme sıfatın sizi ve Geleceğinizi betimlemesini temenni ederim. Öncelikle, hepiniz eğitiminize ve vatandaşlık mirasınıza Layık olun.
Sonrasında, Atatürk’ün istediği gibi, sizin, aileniz, ülkeniz için olgun ve sorumlu davranışları benimseyerek Olgun olun.
Barışçıl olun, özellikle dramatize etme istikrarı bozma veya umutsuzluk girişimlere ilişkin ihtiyatlı olun. Bölme canavarlarına, manipülasyon veya tahammülsüzlük sinyallerine karşı barışçıl ve ihtiyatlı olun. Bu sağduyu, bu barışa olan sevgi ve birliğe olan inançla birlikte, hep daha iyi bir Gelecek inşa edeceksiniz.
Önemli bir yere sahip olan Vazifenize, günlük hayatı yaşayarak İlgili olun. Gelecek nesiller için daha iyi bir Gelecek inşa etmek için emek sarf eden mücadeleci kişiler olun. Emeğiniz ve bağımlılığınız, Başarınızın ve kamu yararı için genel Başarının anahtarları olacaktır.
Geleceğinizi düşünün, kendinizi düşünün ve sizden sonra gelecek nesilleri düşünün.
Sizler, Türkiye’nin geleceğisiniz, bugünden itibaren Türkiye’nin geleceğini hazırlayın. Atatürk bunu anlamıştı : Gençlik; umudu, bir ülkenin umudunu ve geleceğin umudunu sembolize ediyor… Çünkü sizler, ulusun geleceğisiniz, çünkü sizler cömert ve hoşgörülüsünüz, çünkü sizler samimisiniz, çünkü sizde gençliğin enerjisi mevcut.”

Daha sonra söz alan Türk Müdür Yardımcısı Serhat Yalamanoğlu da konuşmasında ulusal egemenliğin önemine vurgu yaparak TBMM’nin Kurtuluş Savaşı’ndaki öneminden söz etti:

“23 Nisan 1920’de hak mücadelesi dayanağını halktan alarak başladı Şu bir gerçek: Haklı olan halkın önünde hiçbir şeyin durması mümkün değildir.
Bugün ve hergün ulusal egemenliğini, onu gasp eden ellerden koparıp alma iradesini ortaya koyan başta Büyük Önderimiz Kemal Atatürk olmak üzere 23 Nisan 1920’de açılan TBMM’de görev almış, o Meclis eliyle yürütülen ulusal bağımsızlık mücadelesinde kanını akıtmış, canını vermiş tüm vatanseverleri saygı ve minnetle analım.
Türk milletinin verdiği egemenlik mücadelesini, bizi bu mücadeleyi vermeye zorlayan şartları çok iyi anlamalıyız. Eğer ulusal egemenlik konusunda farkındalığımız yeteri kadar gelişmezse, kendimizi Mondros’un imzalandığı tarih olan 30 Ekim 1918 şartları içerisinde bulmamız an meselesidir.
23 Nisan 1920’de açılan Meclis, sırtını halka dayayan, tüm gücünü halktan alan ve bu güçle işgalcilere karşı mücadele veren bir meclisti. Milli mücadeleyi başından sonuna kurgulayan ve örgütleyen kişi olarak Mustafa Kemal Paşa, atılacak her adımda kararın meclis tarafından alınmasına yani halkın iradesiyle kararlaştırılmasına her zaman dikkat etti. Meclisle ters düştüğü anlar oldu ama Meclissiz hiçbir şey yapmadı. Bir zorunluluk olarak sınırlı bir süre için üzerine aldığı Meclis yetkilerini günü geldiğinde büyük bir devlet adamı ciddiyetiyle Meclise iade etti. Çünkü Egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğuna inanmıştı.”

23 Nisan Gösterisi – Atatürk’ün Açılış Konuşması

Silüet Salonumuzda yapılan ikinci törenin izleyicileri Hazırlık bölümü öğrencileriydi. Türk Müdür Başyardımcısı Serhat Yalamanoğlu bu törende yaptığı konuşmada Kurtuluş savaşının kazanılmasında halk iradesinin önemine ve Meclis’in bu iradeyi ortaya çıkarmadaki önemine dikkat çekti.

Törende daha sonra Okul öğrenci meclisimizin en genç üyesi Hz F sınıfından Egemen arkadaşlarına hitaben güzel ve duygulu bir konuşma yaptı. Mimar Sinan  Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema ve Televizyon Merkezi tarafından restore edilen ses kaydı ve görüntüler  eşliğinde Yüce Önder Atatürk’ün 1930 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi yasama yılının açılış konuşması izlendi.

Daha sonra, sahneye üç öğrenci çıktı. 9-B sınıfından Arda, 9-D sınıfından Elif ve 10-A sınıfından Arda, jestleriyle ve hitabet yetenekleriyle etkileyici birer konuşma yaptılar. Bu konuşmalar, öğrenciler tarafından büyük bir beğeniyle dinlendi. Konuşmacılar, farklı açılardan 23 Nisan’ın neden önemli olduğunu anlattı.

Tören Okul koromuzun seslendirdiği coşkulu marşlarla sona erdi.

X