11. Sınıf Öğrencilerimiz Kapadokya’da

Gönüllülük, tarih, coğrafya, kültür, sanat ve spor ile rengârenk bir gezi

Saint-Benoît Lisesi’nin 11. sınıf öğrencileri 25-28 Mayıs 2022 tarihleri arasında Kapadokya’da pedagojik bir geziye katıldı. Eğlenerek keyif vakit geçirirken bir çok çalışma ve faaliyete katılan öğrenciler arkadaşları ve öğretmenleri ile unutulmaz bir deneyim yaşadılar.

Uzun bir aranın ardından gezi heyecanını birlikte yaşadık!

Neredeyse iki yıldır hayatımızı her anlamda değiştiren sağlık krizi döneminde evde kalan 11. sınıf öğrencilerinin talebi üzerine bir grup öğrenci ve öğretmenin ortak planlaması ile gerçekleşen gezi öğrenciler tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Farklı bir şehire gitmek, yöresel ve kültürel unsurları keşfetmek ve yoğun okul yaşamından biraz uzak kalmak öğrencilerimize çok iyi geldi.

Dolu dolu bir gezi programı

Geziye katılan öğrenciler Kapadokya bölgesinin farklı ve görülmeye değer bölgelerini ziyaret etti ve Kapadokya’nın tarihi, coğrafi ve dini yapısını keşfetti. İnsanoğlunun ve medeniyetin kuruluş ve gelişim dönemine dair ilk izler, köy ve kent yaşamı ile doğal güzelliklerin bir arada bulunduğu Kapadokya bölgesinde başlıca ziyaret edilen yerler ise şöyle:

• Göreme Açık hava müzesi
  • Avanos
  • Çilek Çiftliği
  • Kaymaklı Yeraltı Şehri
  • Aşk Vadisi
  • Uçhisar
  • Paşabağ Vadisi
  • Zelve
  • Kızılçukur Vadisi

Gezi programı kapsamında gerçekleştirilen sportif ve eğitsel çalışmalar ile öğrencilerimiz eğlenerek öğrenme ve sınıf dışı öğrenme deneyimini bir arada yaşama fırsatı buldu.

Sosyal farkındalık ve dayanışma faaliyeti: SBG Kapadokya’da!

Kapadokya gezisini farklı ve unutulmaz kılan bir diğer faaliyet ise okulumuzun gönüllülük alanında  çalışmaları ile bilinen Saint-Benoît Gönüllüleri Sosyal Sorumluluk ve Toplum Hizmeti ve Proje Topluluğu (SBG) tarafından Mahmat Şehit Murat Koç İlk ve Ortaokulu’nda gerçekleşti. “SBG Kapadokya’da!” başlıklı nitelikli eğitime destek projesi kapsamında öğrencilerle birbirinden farklı atölye çalışmaları ve etkinlikler düzenlendi. Projeye büyük bir heyecan ve mutluluk ile katılan çocuklar gönüllü öğrencilerimizle unutulmaz anlar biriktirdi ve çok eğlendi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kaymakamlık ve Valilik’in de destekleri ve değerli katılımlarıyla gerçekleşen projemiz ile lisemizin Bütünsel Eğitim Projesi’nin Sosyal ve Ahlaki Boyut ilkelerine verdiği önem ve bu bağlamda şekillenen eğitim anlayışımız bir kez daha ortaya kondu. Her zaman dediğimiz gibi: Gönüllüyüz, birlikte güçlüyüz!

Gezinin unutulmaz anları

Bisiklet turu: İlk gün öğleden sonra yaptığımız bisiklet turu hem eğlenceli hem de yorucu geçti. Arazi bisikletleriyle 10 km boyunca devam eden parkurda yapılan ziyaret ve keşifler ilk gün için muhteşem bir aktivite haline dönüştü.

Çiftlik ziyareti: Gezinin ikinci gününde bir çilek çiftliğine ziyarette bulunduk. Farklı çilek türlerinin yetiştirildiği çiftlikte öğrenciler seraya girip kendi çileklerini toplama imkanı buldular.

Doğa yürüyüşleri: Gezi boyunca Aşk Vadisi, Uçhisar Bölgesi,ve Kızılçukur Vadileri başta olmak üzere pek çok yerde yürüyüşler yapan öğrenciler bölgenin güzelliklerini yakından keşfetme ve görmeye değer manzaralara tanıklık etme şansını elde etti.

Tarih, Coğrafya ve Din Keşifleri: Uçhisar bölgesi ve kale altında gezen öğrenciler bölgenin sosyo kültürel ve doğal unsurlarını keşfetti. Volkanik kayaların insan eliyle oyulduğu eserler ve mekanlar ziyaret edildi ve Kapadokya’nın gözdesi Göreme Açık Hava Müzesi, Paşabağ (Rahipler) Vadisi, Kaymaklı Yeraltı Şehri ve Zelve Açık Hava Müzesi bölgeleri de tur rehberi eşliğinde gezildi.

Çalıştaylar: Akşamları Otelde coğrafya ve tarih öğretmenlerimizin yaptığı çalıştaylar öğrencileri bölge tarihi ve özellikleri hakkında bilgilendirdi ve edinilen bilgiler eğlenceli oyun ve yarışmalarla pekiştirildi.

Öğrenci geri bildirimleri

“Aşk vadisi hakkında birçok söylenti vardı, orada doğanın güzelliğini gördükten sonra bu hikayelerin nasıl oluştuğu hakkında bir fikrim oldu. Kapadokya’ya daha önce gelmemiş birisi olarak buraları gezdiğimde vatanımızın ne kadar çok hazinelere ev sahipliği yaptığına bir kere daha şahit oldum.” Ata Y.

“Kapadokya’ya dördüncü gelişim. Fakat Göreme Açık Hava Müzesine hiç gelmemiştim. Orası beni çok etkiledi. Aynı zamanda tur rehberimiz bize tüm yıl boyunca turist ağırlayabilen bir yer olduğunu söyledi. Gezdiğimiz açık hava müzelerinde gördüğüm resimler, insanların bıraktıkları izler binlerce yıl öncesine gitmişim gibi hissettirdi.” Defne Y.

“Kapadokya’da son günümüzde Kızılçukur Vadisinde şehrin mistik havasına tanıklık ettik. Tarihi, milat öncesine dayanan doğal yapıları ve barınakları incelemek çok büyüleyiciydi. “ Miray M.

“Arkadaşlarım ve öğretmenlerimle yaptığımız Kapadokya gezisinde kültürel, tarihi, coğrafi ve dini bir çok şey öğrendim ve gözlemledim. Özellikle vadi yürüyüşü ve bisiklet turu bizim için çok eğlenceli ve adrenalin doluydu. Bir çok kültürel mirası ve doğal oluşumu görmek ve gezmek benim için çok güzel bir deneyim oldu.” Zeynep Ç.