Orhan Kemal’in Dünyasına Yolculuk

Toplumcu gerçekçi eserleriyle sistemin ve insanın aksayan yönlerine ayna tutmuş bir yazardır Orhan Kemal.
Saint Benoit Fransız Lisesi 9. Sınıf öğrencileri önce “Uyku” adlı öyküsünü ardından da “72. Koğuş” romanı incelediler. Orhan Kemal’in yaşadığı Türkiye’yi ve yakından gözlemlediği insanları okudular. 21-28 Şubat tarihleri arasında öğretmenleri eşliğinde Orhan Kemal Müzesi’ni ziyaret ettiler.

Yazarımızın kitapları, daktilosu, aile yadigarı pek çok vesika ve eşyası adeta bir belgesel karesinin içine aldı geçen zamanı.  Bu gezi sayesinde öğrenciler Orhan Kemal’i daha yakından tanıma  ve 72. Koğuş hakkında öğrenmek istediklerini Işık Öğütçü’ye sorma fırsatı buldular.

Projenin sonunda  öğrenciler Orhan Kemal ve “72.Koğuş” roman ile ilgili yapmış oldukları bütün çalışmaları birleştirecek ve kendilerine verilen yönerge doğrultusunda romandan çıkan tezleri yorumlayan bir yazı hazırlayacaklar. Görsel Sanatlar dersinde de “72.Koğuş” karakterlerine çizimleri ile hayat verecekler.

Böylelikle  9.sınıf öğrencilerimiz; Türk edebiyat tarihinin önemli bir parçası olan Orhan Kemal’i tanımış, eserini incelemiş, yazar ile eseri arasındaki bağlantıyı kurabilmiş, esere yönelik saptamalarda bulunabilecek ve eser hakkında bir düşünce yazısı yazabilecek seviyeye gelmiş, farklı bir sanat dalı ile de metni ilişkilendirmiş olacaklar.

Ziyaretlerimiz sırasında bizlere eşlik eden, sorularımızı yanıtlayan Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü’ye  teşekkürlerimizi sunarız.

Öğrencilerimizin Işık Öğütçü ile yaptığı röportajın videosu: