Youth TEDx : İlk Deneme İçin Büyük Bir Başarı !

Konu : Gençlik... bu etkinliğe heyecanla katılan diğer liselere teşekkür ediyoruz

Kendi projelerini sahiplenen ve organizasyon sorumluluğunu tamamen üstlenen TEDx Kulüp öğrencileri, 14 Nisan Cumartesi günü Gençliğe yönelik Youth TEDx etkinliğini düzenlediler. 7 farklı lisenin öğrencilerinin katılımıyla ilk defa düzenlenen etkinlik, büyük bir başarıya imza attı. İlk deneme için... oldukça büyük bir başarı !

Peki, TEDx nedir ?

Kar gütmeyen Amerikalı bir kurum tarafından geliştirilmiş, 1500 konferans ve internete 1,5 milyardan fazla izlenmeyle tam bir küresel fenomen olan TED, geleceğimizi şekillendiren üç evrenin başka bir deyişle Teknoloji, Eğlence ve Tasarım’ın (Technology, Entertainment, Design) kısaltılmasıdır. TEDx etinlikleri, bölgesel olarak düzenlenen, yeni ve ilgi çekici fikirlerin sunulduğu, ilham veren konuların ve bilginin paylaşıldığı ortamları teşvik etmesi ile üne sahiptir.

TEDx etkinliği, her birimizin öğelerini, kültürünü ve bilincini yansıtarak yeni fikirler ve topluma ilham veren tartışmalarla zenginleşen bir dünyayı yaşatır.

Öğrencilerin yönettiği atölyeler

Alışagelmiş TEDx etkinliklerin aksine, konferans öncesinde öğrencilerin yönettiği farklı atölyeler yer aldı. Atölyelerde, konuşmacıların katkısı ile konferans konuları tartışıldı. Katılımcıların bakış açılarına yeni pencereler açarak birçok fikir alışverişi ve tartışmalar gerçekleştirildi…ve tüm bunlar çok samimi bir ortamda yer aldı.

Konferans ve birbirinden farklı ilginç temalar !

Programda, farklı konuşmacılar, değişik bakış açılarını katılımcılarla paylaştılar. Dinleyiciler, çarpıcı bir şekilde ele alınan konuları özenle dinlediler.

Emre, hayal etmeyi unutmanın insanları ve toplum yapısını nasıl değiştirip özünü unutturduğunu,

Işık, toplumda tecrübenin, bilgi ve farkındalıkla ne kadar yanlış bir şekilde özdeşleştirildiğini ve bu bağlamda gelecek nesillere kendi kararlarının alma şansı vererek nasıl bundan kurtulabileceklerini ele aldı.

Hayat bir sanattır diyen Naz bu bakış açısını büyük bir coşkuyla bize kanıtladı. Sanatın aslında hayatın tam da kendisi olduğunu ve onu kucaklayarak kendimize ait dersler çıkarmamız gerektiğini söyleyen Naz, bize bunun birçok teoriden örnek vererek hatırlattı.

Ayşe, güzel bir ifade kullanarak, başka bir deyişle, insanlara balık vermeyi bırakıp, balık tutmayı öğretilmesi gerektiğini belirtti. Günümüzde, dayanışma kavramı özünü yitirdiğini ve gönüllülüğün kaybolduğunu ve bir prim kazanma amacına döndüğünü dile getirdi. Geliştirmek için destek gerekiyor. Doğrudan balığı vermek yerine balık tutmalarına yardım etmek daha faydalı.

Deniz, hayatımızdaki hataların aslında bizim benliğimizi oluşturduğunu ve ancak onlarla yüzleşerek kendimizi bulabileceğimizi ve ortaya çıkarabileceğimizi ifade etti.

Erkin ise, ölümün hayatımızda nasıl yer aldığını ve gelecekte bir ütopya çerçevesinde nasıl onun önüne geçebileceğimizi ele aldı.

Katılımcı Okullar :

İlk kez düzenlenen bu etkinliğe heyecanla katılan diğer liselere teşekkür ediyoruz :

• Koç Lisesi
  • Robert College Lisesi
  • Enka Lisesi
  • Hisar Lisesi
  • FMW Işık Lisesi
  • ITU Lisesi
  • Saint Benoît Lisesi

Yine TEDx Kulüp öğrencileri tarafından düzenlenecek olan 2019 TEDx etkinliğine tekrar görüşmek üzere !