Sürpriz Onur Konuğumuz, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu…

... Mario Levi’nin konferansında bizimleydi! Röportajını okuyun...

Frankofoni Festivali kapsamında Saint Benoît Lisesi, gösteri salonunda Mario Levi’yi konuk etti. Öğrencilerin arasına sürpriz bir konuk karışmıştı, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Sn. Muriel Domenach. Konuyla ilgilenen Sn. Domenach’ın bu müzikal konferansa katılmasından büyük bir onur duyduk, aynı zamanda kendisiyle röportaj da yaptık.
Bu müzikli söyleşi Frankofoniyi kutlamak için çok güzel bir seçim oldu !

Mario Levi, konferansı sırasında öğrencilere Fransız kültürünün önemli ögelerinden yedi şanson sundu.
Seçtiği bu şansonlar, yazarın çocukluk yıllarına ve İstanbul Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı okuduğu yıllardaki gençlik anılarına geri dönmesine olanak sağladı. Fransız şansonları aracılığıyla yavaş yavaş nasıl bir kültür birikimine sahip olduğunu anlattı. Üniversite tezinde de konu almış olduğu Jacques Brel’in şansonlarını tekrar anımsadı. Tezini romanlaştırıp ilk kitabını yayınlaması yazarlık kariyerinin başlangıcıydı !Konferansını video klipler ve tarihi kayıtlarla sonlandırdı : Bu sayede öğrenciler, Jacques Prevert’in Les feuilles mortes adlı şiirini Yves Montand’ın güzel yorumuyla dinleyebildiler ve Georges Moustaki’nin Le métèque adlı şarkısının yetmişli yıllarda çekilen klibini izleyebildiler.Konferans, sürpriz konuğumuz Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Sn. Muriel Domenach tarafından ilgiyle izlendi. Konferansın sonunda Sn. Domenach yaptığı konuşmada, Belçikalı ünlü sanatçı Jacques Brel, Yunan asıllı Georges Moustaki, İtalyan göçmen bir ailenin oğlu Yves Montand ve Serge Reggiani ve de Cezayir doğumlu şarkıcı, müzisyen Enrico Macias gibi isimlerin dünyaca ünlü parçalarından bir seçim yapan Mario Levi’nin, Frankofoni ve Fransa’nın kültürel boyutunu yansıttığını vurguladı.

Sn Muriel Domenach ve Mario Levi’nin röportajları :

Sn. Muriel Domenach :

- Sayın Başkonsolos, bugün Mario Levi’nin konferansında aramızda olmanızdan onur duyduk.
Neden bu etkinliğe katılmayı arzu ettiniz ?

Fransız şansonları Frankofoni için olağanüstü bir seçim, Fransa ve tarihinin aynı zamanda da bugünün Avrupa’sının çok güzel bir şekilde ele alınma biçimi. Mario Levi ve Saint Benoît Lisesi’nin böyle bir tema seçmeleri çok güzel bir fikir. Umarım gelecek sene bu girişiminizi çağdaş Fransız şansonlarına yer vererek devam ettirebilirsiniz.

- Mart ayı süresince Saint Benoît Lisesi Frankofoni Festivalini kutluyor. Sizce, Türkiye’de bu etkinliği kutlamanın önemi nedir ?
Türkiye uzun yıllardır Frankofon olan bir ülke ama Türkler’in, sadece elit bir tabakaya mahsus olduğunu düşündükleri Fransızcaya karşı çok çekingen bir tavırları olduğunu gözlemliyorum. Halbuki, Türkçede Fransızca kökenli binlerce kelime var. Fransızca git gide daha çok ülkeyi etkileyen güzel bir dil. Klişeleri bir kenara bırakıp Fransızcayla ilgilenmemiz gerekiyor.

Mario Levi :

- Sayın Levi, sizi Frankofoni Festivali programımızda yer almak üzere davet ettik.
Frankofoni konusunu ele almak için neden Fransız şansonları temasını seçtiniz ?

Fransız şansonu benim kişisel geçmişimin bir parçası. Uzun bir süre yazılarımın esin kaynağı olan Fransız şansonu, tüm hayatım boyunca benim gelişmemi sağladı. Frankofoni ile ilgili bir konferans için arandığımda aklıma gelen ilk fikir bu oldu.

- Sizce, Fransız şansonlarının öğrenimi, öğrencilerimiz için nasıl bir yarar sağlar ?
Günümüzde, Fransız dilini ve kültürünü edebiyat aracılığıyla sevdirmek çok zor. Bence gençlerimiz için şansonlar çok daha faydalı. Fransızca repertuvar gerçekten büyük bir hazine… Neden bundan faydalanmayalım ki ?
Öğrencilerin kulağı başka müziklere alışkın. Bu nedenle onlarla, güçlü bir melodisi olan ve anlaşılması kolay şansonları paylaştım. Bu şekilde onların daha çok ilgisini çektiğimi düşünüyorum.

Saint Benoît Lisesi’nde Fransız müziği dolu bir Frankofoni ! Öğrenciler için keyifli anlar!

X