Şirince Ali Nesin Matematik Köyü Gezisi

Öğrencilerimiz, Matematik ile İç İçe

Lise 2 seviyesinden 40 öğrencimiz 4 gün boyunca İstanbul'un günlük yoğun yaşamından uzak Şirince dağlarında doğanın kalbinde kendilerini tümüyle Matematiğe vermek için yola koyuldular.
Nesin Matematik Köyü sadece Matematik eğitimi için yaratılmış kâr amacı gütmeyen bir vakıf tarafından kurulmuştur.
Eski Yunan Akademilerinden esinlenerek kurulan Matematik Köyü Matematik'in her an ve her yerde çalışıldığı bir ortamdır.

Bu köy 2007’de Leelavati Ödül sahibi Ali Nesin tarafından kurulmuştur.

Ünlü profesör buradaki eğitimin dünyadaki en iyi üniversitelerdekilere denk olduğunu ve gelecekteki Türk aydınlarının da bu çalışmaların meyvesi olacağını söyler.

Sadece Matematiklere Ayrılan Bir Gün

14 – 17 Kasım 2019 arasında gerçekleşen projemiz sırasında her sabah öğrencilerimiz, güne oldukça ilham verici bir konferansla başladılar. Konferansların konusu ise alışılagelmiş yöntemlerden tamamıyla farklı Matematik dersleri. En hafif deyimiyle, formülleri uygulamak yerine onları kanıtlamak zorundalar !

Ali Nesin ile Ders

Öğrencilerimiz, girdikleri derslerinden 2 sabah seansında Ali Nesin’in kendisindinin dersine girme şansına sahip olabildiler. İlk dersin konusu bir kaç gün evvel 12 yaşındaki Nijeryalı bir genç tarafından yeni keşfedilen 7ye bölme formülünden yola çıkarak oluştu.

Ünlü Matematik profesörü öğrencilerimizi bu noktadan bu yöntemle başka asal sayılarla bölme kriterlerini kanıtlayara daha da ileriye götürdü. İkinci ders ise uzay geometrisi ve onun soyutlamasıyla ilgiliydi.

Tales Müzesine Ziyaret

Öğrencilerimiz, Fizik ve Astronomi’yle de yakınlaştılar çünkü Aydın’daki Tales Müzesi, çeşitli aktiviteleriyle fen dallarıyla da meşgul olmalarına bir fırsat verdi.

… Hiç şüphesiz eğitim yanı ağır basan bir geziydi bu ancak Antik Efes harabeleri, Meryem Ana evi ve Şirince köyü ziyaretleriyle kültürel yanı da zengin bir tecrübe oldu.

Öğrenciler ve öğretmenler bu küçük geziden mest olarak döndüler. Tabii ki ayrılmadan önce önümüzdeki yıl için yer ayrıldı bile !

Leelavati Ödül sahibi Ali Nesin: Buraya tıklayınız.