Öğrencilerimiz “Unesco Kültür Mirası” Kapsamındaki Antik Kentlerde

Tarih ve kültür bilinci

Saint Benoît Lisesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kulübü öğrencileri, “UNESCO KÜLTÜR MİRASI” listesinde yer alan Efes, Afrodisias ve Hierapolis antik kentlerini ziyaret ettiler. Antik kentlerin tarihi, kültürel zenginliğini, o dönem insanlarının, ekonomik, sosyolojik yapılarını, yaşadıkları mekanlarda öğrendiler.

Öncelikle, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı, tarihi mimarisi ile bilinen Şirince’yi ziyaret ettik. Özgün adı olan Kırkınca olan köyün adının, efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet ediliyor. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet’in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik’in talimatıyla günümüzdeki yapısını çok güzel tanımlayan Şirince şeklinde değiştirilmiş.

Şirince’den sonra, sıra doğal ve tarihi zenginlikleriyle ünlü antik kent, Hierapolis’teydi. Antik çağda “Kutsal Kent” olarak adlandırılan kent, Bergama Krallarından II. Eumenes tarafından MÖ. II. yüzyılda kurulmuş. Burada Türkiye’nin en önemli jeolojik oluşumlarından biri olan “Pamukkale Travertenlerini” inceledik.

Hierapolis’ten sonra Antik dönemin en önemli merkezlerinden biri olan Efes kentini ve Meryemana Kilisesi’ni gezdik. Kent,tarih öncesi dönemden başlayarak Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemleri boyunca yaklaşık 9000 yıl kesintisiz yerleşim alanı olmuş. Tarihin tüm aşamalarında kültürel ve ticari merkez olan bu şehir, tam anlamıyla büyüleyiciydi.

Efes’den sonra,ismini aşk tanrıçası Afrodit’ten alan, eski Karia bölgesindeki antik kent olan Afrodisias’a doğru yola çıktık. İsmi önceleri Lelgonopolis, daha sonra Megalopolis sonra da Ninoe olan kent, M.Ö. III. yüzyılda günümüzdeki ismi Aphrodisias adını alan kent,bu dönemin en önemli heykeltraş okulu, mimari yapısı ve stadyumu ile o dönemin kültürel zenginliğini günümüze taşıyor.

Bu unutulmaz deneyimle, Anadolu’nun kültürel zenginliklerini yerinde görme fırsatı bulduk. Bu zenginlikleri tanıtmak, korumak ve gelecek nesillere taşımak hepimizin temel görevlerinden biri. Çünkü geçmişin kültürel zenginlikleri, bir ülkenin geleceğinin temelini oluşturur.

“Tarihin sayfalarında gezinmek” !

Öğrencilerimizin izlenimlerini aşağıda okuyabilirsiniz :

• Efes Antik Kenti, Meryem Ana, Şirince, Pamukkale ve Afrodisias Antik Kentine yaptığımız gezi sayesinde, birçok yeni şey öğrendim.Hem ülkemizin tarihi ve kültürel zenginliklerini yerlerinde gördüm, hem de bu kültürel yerler hakkında daha fazla bilgi sahibi oldum. Bu kültürel gezi sayesinde, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan üç büyük kenti gezme ve öğrenme fırsatı edindim.Pamukkale travertenlerini, neolitik, kalkolitik dönemlere ait eserleri ve Hierapolis’teki Celcus Kütüphanesini çok beğendim. (Belis)
  • Gezide gördüğüm yerleri daha önce görmemiştim.Bana kültürel anlamda çok şey kattığını düşünüyorum.En beğendiğim yer Afrodisias’tı. Stadyumu devasa büyüklükteydi ve Afrodisias antik kentin içinde gezmek tarihin sayfalarında gezinmek gibiydi.Bir yeri doğrudan yerinde keşfetmenin önemini kavradım.Bu geziyi düzenleyen öğretmenlerimize ve okul idaresine çok teşekkür ediyoruz. (Duru)
  • Kültür ve tabiat varlıklarını koruma klübü olarak gittiğimiz gezide Afrodisias, Efes ve Hierapolis olmak üzere 3 farklı antik kenti gezdik. Oldukça yararlı ve bilgilendirici bir gezi oldu. Eski çağlarda insanların yaşadıkları alanları görmek, onların dokunduğu, gördüğü yerleri adımlayarak gezmek beni çok etkiledi.Özellikle Efes’ teki antik tiyatro, Afrodisias’ taki stadyum ve Hierapolis’ teki Pamukkale travertenleri benim çok ilgimi çekti. Gittiğimiz Şirince köyü de oldukça güzel ve keyifliydi. Hem eğlenceli, hem de çok öğretici bir gezi oldu. (Begüm)
  • Ziyaret ettiğimiz yerlerin tümü harikaydı.Fakat her zaman derslerde gördüğüm ve merak ettiğim Pamukkale, beni en çok etkileyen yer oldu. Bu geziyle, hem Dünya’nın farklı coğrafyalarından gelen insanları görmek, hem eşsiz doğal ve tarihi zenginliklerin içinde bulunmak, Türkiye’nin zenginliklerinin farkında olmak,benim için unutulmaz bir deneyimdi. Gezdiğimiz antik kentlerde, orada önceden bulunmuş insanların yaşamını anlamaya çalışmak, hayal etmek, öğrenmek, gelip geçen farklı uygarlıkların izlerini ve günümüzdeki etkilerini görmek, sadece benim için değil, geziye katılan tüm arkadaşlarım için büyük bir zenginlikti. Öğretmenlerimize emekleri, bize katmaya çalıştıkları değerler için çok teşekkür ederim. (Okyanus)