MFGNU’18 : Grenoble’da Fransızcayı ve Fransız Kültürünü Daha Yakından Tanımak

Tema : "Geçmişin sonuçları, gelecek perspektifi : başka bir yönetime doğru mu ?"

Öğrencilerimiz, birkaç ay boyunca, Fransızcayı ve Fransız kültürünü daha yakından tanımak için Grenoble'da düzenlenen etkinliğe hazırlandılar...
Evet, Lisenin gençleri, 2018 MFGNU'nun altıncı toplantısı için Grenoble'daydılar.
Peki, MFGNU nedir ? MFGNU, Grenoble Frankofon Model Birleşmiş Milletler Uluslararası Konferansı'dır. Artık bu tür uluslararası toplantılara katılma alışkanlığı kazanmış olan MUN Kulübü öğrencilerimiz, bu etkinlik için büyük bir çaba göstererek çalıştılar.

Gerekçeler sunmak, inandırmak ve ikna etmek…

Etkinlikte, sekiz öğrencimizin 6’sı Frankofon Komitede, 2’si İngilizce Komitede yer aldı. Her iki komitenin tartıştığı problem : “Geçmişin sonuçları, gelecek perspektifi : başka bir yönetime doğru mu ?” sorusu oldu.

Bu konferanslarda, BM’nin (Birleşmiş Milletler’in) dev simülasyonları yapılmakta. Öğrencilerimiz, aynı anda bir ülkeyi, bir fikri ve bazen de bir kurumu temsil etmekteler. Bu toplantılarda öğrenciler, kendi görüşlerini savunmak için çaba sarf etmeli, gerekçeli açıklamalarla, iyileştirme önerilerinde bulunmalı, karşı tarafı ikna etmeli…

Bu önemli vatandaşlık görevi, öğrencilere etkili konuşmayı, diplomasiyi ve bazı konular tartışılırken psikolojik boyutu dikkate almayı ve hassas davranmayı öğretmekte.

Cesur temsilcilerimizin kimler olduğunu aşağıda bulabilirsiniz :

Fransızca :

  • Alkın  : Meksika için – Silahsızlandırma
  • Zeynep : Peru için – ECOSOC (Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi)
  • Ece : Peru için – Silahsızlandırma
  • Duygu : Meksika için – ECOSOC (Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi)
  • Deniz : Meksika için – UNESCO

İngilizce :

  • Barbaros : Meksika için – Özel Politik ve Bağımsızlaşma
  • Elif : Meksika için – İnsan hakları

Üç gün boyunca tartışma

Öğrenciler çok motive ve istekliydi. Her bir öğrenci, önce kendi komitesinde, sonra Genel Kurul’da sesini duyurmak ve kararların onaylanması için üç gün boyunca tartıştı. Herkes, anlaşmazlıklar ve krizler ile ilgili argümanlar sunmak ve çıkış yolları önermek için hevesliydi…

Ayrıca, etkinlikte gözle görülür bir durum da mevcuttu… Bu durum, öğrencilerimizin tereddüt etmeden, kendilerine güvenir bir şekilde Fransızca konuşuyor olmasıydı. Dil engelli aşılmıştı ! Dil sayesinde, fikir alışverişi ve yeni tanışmalar gerçekleştirilmekte. Öğrenciler, muhatap oldukları kişilerle yaptıkları konuşmalarda, yaygın olan ifadeler kullanmakta.

İki dillilik !

Etkinlikte iki dillilik ! Tartışmalar İngilizce gerçekleşti, Fransızca ise öğrencilerin Grenoble şehrinde kaldıkları ailelerde kullanıldı. Bu aileler, öğrencilerimizi Externat Notre Dame’a geldikleri andan itibaren sıcak bir şekilde karşıladılar.

Bu etkinlikte, öğrencilerimiz rollerine sonuna kadar devam ettiler. Hedeflerinden hiç şaşmadılar.

Diyaloglarda, sadece Fransızca veya İngilizce konuşmak için çaba sarf ettiler.

Ayrılma vakti…

Ayrılık vakti gelmişti.

Öğrencilerin, kalabalığın içinde, onlara ev sahipliği yapan genç arkadaşlarını veda etmek için aramaları duygusal bir an oldu. Öğrencilerimiz, bu arkadaşlarıyla iletişimde kalacaklarına ve gelecek MFGNU‘ye yazılacaklarına dair söz verdiler.

Dönüş yolunda, hafif bir yorgunluk olmasına rağmen, sona eren maraton için gösterilen çaba verimli oldu, çünkü öğrenciler konuşmalarını artık neredeyse spontane bir şekilde Fransızca yapmaktaydı. Bu konuşmaların baş konusu ise yaklaşan SBMUN oldu…

X