Lisenin FabLab’ında 3D Yazıcıyla Gerçekleştirilen Uygulamalar

Sınıfta 3D Yazıcı; Pedagojik Kazanım

Fen Bilimleri Festivalinde, lise 1. Sınıf öğrencilerimiz, 3D yazıcının kullanımı ile ilgili alışkanlık kazandılar. Bu keşif ve uygulama etkinliği, okulumuzun gerekli donanıma sahip FabLab'ında gerçekleşti.
3D kavramı, pedagojik anlamda bize bir çok yeniliği gerçekleştirme imkanı sunuyor. İş hayatında ise bu kavram, tasarım, prototip üretim ve hatta karmaşık nesnelerin küçük seri üretimi gibi farklı alanlarda yeni ufuklar açıyor.

Etkileşimli ve Yaratıcı Bir Pedagojik Etkinlik

İlk olarak, öğrenciler Tinkercard adlı yazılımı kullanımayı öğrendiler. Bu yazılım, daha sonra bastırabilmek için bilgisayarda çok kolay bir şekilde 3D nesneler oluşturmayı sağlayan çevrim içi bir yazılım.

Öğrenciler, böylelikle şekiller çizmeyi ve onların boyutlarını düzenlemeyi öğrendiler. Yazılımı iyice tanıyıp, kullanımına hâkim olduktan sonra, ortaya koydukları nesnelerle  yaratıcılıklarını gösterdiler.

Ardından, yazılım sayesinde daha iyi tasarlanmış nesneleri 3D yazıcıyla bastırdılar.

Öğrenciler, tasarladıkları nesneleri, bu etkinliğin bir hatırası olarak yanlarında götürmekten büyük mutluluk duydular.

 Yaratıcı ve Motive Eden Bu Bilimsel Etkinliğin Belirlenmiş Hedefleri

Bu etkinliğin üç temel hedefi vardı:

  • Öğrencilerde, gelecekte sıradanlaşıp, günlük yaşamın bir parçası haline gelecek bir gerece karşı farkındalık yaratmak:

Toplumsal bir devrimin arefesindeyiz ve artık sürekli karşımıza çıkacak olan bu araç ve gereçlerin  XIX. Yüzyıl boyunca,   yaşantımıza  şaşırtıcı derecede büyük etkileri olacak.

  • Farklı dersler arasında bir bağlantı kurmak:

Öğretmen, öğrencilere bilim ve teknoloji ile mühendisliği birleştiren yeni bir pedagojik yaklaşım sunmuştur. Bu etkinlik, farklı dersler ve konular arasında bir köprü niteliği taşımaktadır.

  • Öğrencilerin motivasyonunu sağlamak ve onları yaratıcılığa teşvik etmek.

Somut bir nesnenin ortaya konulması, bu projenin baş aktörleri olan öğrencilerimizin motivasyonunu ve yaratıcılıklarını olumlu yönde etkilemekte çok büyük rol oynamıştır.

3D  Yazıcının Çalışma Sistemi

3D yazıcının çalışma ilkesi, klasik bir kâğıt yazıcısınınkine oldukça benziyor. Fakat, klasik yazıcının aksine mürekkep  kartuşu yerine farklı işlemlere göre üst üste yığılarak bir araya getirilmiş plastik lif, reçine veya metal tozu gibi malzemeler kullanılıyor.

Teknik anlamdaki bir çok kısıtlamanın üstesinden gelerek, neredeyse her fikri hayata geçirmeye olanak tanıyan bir gereç ve bir yöntem. Protez organdan ev inşaatına kadar son derece geniş bir uygulama alanı…

Öğrencileri motive eden ve onların yeni bir XXI. Yüzyıl gereciyle tanışmalarını sağlayan çok güzel ve faydalı bir etkinlik gerçekleştirdik! 

X