Lise 4’lerin Diploma Töreni

Yolunuz açık olsun !

Parlak güneşli bir günde, Lise 4 öğrencilerimiz, 400 yıl önce inşa edilen okulumuzun büyük bahçesinde ikinci evleri olan liselerine veda ettiler. Öğrencilerimizin velileri ve öğretmenleri, bu büyük anı öğrencilerle birlikte kutlamak için törendeydiler.

Okul Müdürümüz, Pierre Gentric, bu görkemli törenin açılış konuşmasını yaparak şu cümleleri paylaştı :

“Sizlere birşeyler aktarmak… İşte Saint Benoît Lisesi’nin eğitim ekibinin misyonu buydu. Sizlere birşeyler aktarmak, devretmek, öğretmek, günümüz dünyasında yazılan, düşünülen, keşfedilen şeylerin bir kısmını aktarabilmek. Çünkü biliyoruz ki, öğrenmeye devam etmek için kendinizi bu bilgilerle geliştireceksiniz. Öğrenim araçlarını, metodlarını, birşeyler yaratmak için, kendi hayatınızı yönetmek için geliştireceksiniz. Tıpkı 235 yıldır, Saint Benoît Lisesi’ndeki tüm öğretmenlerin öğrencilerine aktardığı gibi aktarmak istedik. Şu anda sizler bir eğitim mirasına sahipsiniz.

Muhtemelen, birkaç yıl sonra, belki bugün henüz adı olmayan yeni meslekler icra edeceksiniz. Henüz keşfedilmemiş teknikler, yöntemler kullanacaksınız. Evet, hepiniz, bizlerin bıraktığı dünyanın mirasçılarısınız, ve bunu istediğiniz gibi değiştirebileceksiniz. Ve hepiniz, zamanın sizler için “nefesini tuttuğu” lisede geçirdiğiniz günleri mutlu bir şekilde hatırlayacaksınız.

Filozof Pascal Mercier’nin bir romanından bir alıntı yapmak isterim. Kitapta, 50 yaşındaki bir adam birkaç cümle söyler. Bu cümleleri belki bir gün sizler de söylersiniz. Adam şöyle der : “ Sonunda, beni, okul yoluna tekrar tekrar çıkmaya zorlayan şeyin ne olduğunu şimdi anladım galiba. Geçmişin benden gittiği, geleceğin daha başlamadığı okul bahçesindeki dakikalara yeniden dönmek isterim. Zaman duruyordu ve nefesini tutuyordu. Zaman nefesini bir daha hiç böyle tutamadı.

Okulumuzun Türk Müdür Başyardımcısı, Gülay Doğusoy ise duygularını şu cümlelerle paylaştı :

“Sevgili Öğrenciler, bu yıllar içinde ne kadar verimli bir eğitim süreci geçirdiğinizi gözlemledim; başarılarınızı ve büyük bir özenle hazırladığınız, bizzat sizlerin özgün ürünlerini ortaya çıkaran projelerde özverili çalışmalarınızı takdirle izledim. Henri-Frederic Amiel’in dediği gibi : “Tüm hayatınızı okulda geçiremezsiniz, bir süre sonra öğrendiklerinizi yaşama uygulamanın yaşı gelir !” Lise’de almış olduğunuz eğitim öğrendiklerinizi uygulayarak, öncelikle iyi insanlar, iyi vatandaşlar olmanızı destekleyecektir.

Sizleri yürekten kutluyor ve Saint Benoît Lisesi’nin daima izinde olduğu Atatürk’ün 1922 yılında söylemiş olduğu “En önemli ve verimli görevimiz kesinlikle başarılı olmak zorunda olduğumuz milli eğitimdir. Bir ulusun gerçek kurtuluşu ancak bu şekilde olur.” cümlesiyle yolunuz açık ve aydınlık olsun diyorum.”

Gece boyunca farklı duygular yaşandı. Gençlerimiz, bir yandan Saint Benoît Lisesi’nde geçirdikleri son gün olduğu için üzgündüler, bir yandan, geleceğe hazırlandıkları için mutluydular.

Saint Benoît Lisesi’nin eğitim ekibi, yeni mezun öğrencilerini yürekten kutluyor. Mezunlarımızın bazıları, eğitimlerine önemli Türk üniversitelerinde devam edecekler, bazıları ise prestijli yabancı üniversitelerde eğitim görmek için ülkeden ayrılmaya hazırlanıyorlar. Öğrencilerimiz, hangi süreci seçerlerse seçsinler, parlak bir geleceğin onları beklediğinden eminiz.

Sevgili öğrenciler, yolunuz açık olsun !
Artık sizleri, Saint Benoît Lisesi mezunları ailesinde
görmekten gurur duyuyoruz.
Okulunuzun kapıları size her daim açık olacaktır !