Lise 2 Öğrencilerimiz Yılmaz Sevgül ile Buluştu!

AKUT ile Randevu

Deprem, sel gibi doğal felaketler ve kaybolma gibi durumlarda, uzman ve gönüllü yaklaşım ile ilgili, bilgilendirici bir konferans... Uzman bir dağcı ve AKUT'un kurucularından olan Yılmaz SEVGÜL tarafından gerçekleştirilen bir konferans.

Konuğumuz, arama ve kurtarma faaliyetleri ve AKUT’un misyonu ve faaliyetleri ilgili detaylı bilgiler verdi. Konuşmasına, deprem esnasında izlenmesi gereken adımlar ve binaların sağlam olmalarının önemini hatırlatarak devam etti. Aynı zamanda, dağcılık ve tırmanış ile ilgili kendi deneyimlerini de paylaşan konuğumuz, öğrencilerimizi, doğayla temas halinde olmanın faydaları ve bunun sağladığı mutluluk gibi konular hakkında da bildirirken, bir taraftan, doğada karşılaşılabilecek tehlikelerin de altını çizdi. Gönüllü etkinliklere katılmak, Yılmaz SEVGÜL için önemli. Öğrencilerimiz, doğal afetlerde, kurtarmaya ilişkin püf noktaları öğrendiler. Konferansın ikinci bölümünde ise, öğrencilerimizin en fazla ilgi duyduğu konuları ele aldı ve onların sorularını yanıtladı.

Öğrencilerimizin Sordukları Bazı Sorular:

• AKUT olarak okullarda düzenli eğitimler veriyor musunuz?
  • AKUT’a gönüllü olarak katılmak için ne yapmamız gerekiyor? Başvuru süreci nasıl
    işliyor?
  • Dağ tırmanışlarında tırmanma aşaması mı yoksa iniş aşaması mı daha zorlu geçiyor?

Yılmaz Sevgül Kimdir?

1969 yılında Tunceli’de doğan Yılmaz Sevgül, üniversite eğitimini İstanbul’da, Marmara Üniversitesi, Beden Eğitimi Bölümünde tamamladı. 1994 yılında Antalya Akdeniz Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde çalışma hayatına başladı. Halen aynı okulda doğa sporları alanında öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Khan-Tengri (7010m.), Mustagata (7548m.) ve Everest (8850m.) gibi en zorlu tırmanışları gerçekleştirdi. Türkiye’de ve yurt dışında, 18 defa, 5000 m. üzeri yüksekliklere tırmanma başarısı gösterdi. 150’nin üzerinde tırmanış rotaları açtı. AKUT’un (Arama Kurtarma Derneği) kuruluş çalışmalarında önemli bir rol oynadı. Yurt içinde ve yurt dışında, 70’in üzerinde, depremde ve selde arama ve kurtarma operasyonlarına liderlik yaptı. 50’ın üzerinde dağ ve selde arama ve kurtarma eğitim kampları organizasyonu düzenleyip yönetti. 1999 yılında AKUT’un ilk dış birimini Antalya’da kurmuş olup, halen liderliğini yürütmektedir. GEF 2 Projesi ile, Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın Türkiye’deki “İlk Doğa Sporları” envanterini ve Akdeniz bölgesi “Dağ Arama Kurtarma” envanterini oluşturdu. Yılmaz Sevgül, aynı zamanda, ”Antalya Geleneksel Kaya Tırmanış Rehberi”, ”Olympos Dağının Görkemi” ve ”Dağ Başında Enkaz Altında – Arama Kurtarma Güncesi” adlı kitapların da yazarıdır.