Kıbrıs

2 Haziran ÇArşamba günü saat 16:00'da, Lise 3 öğrencilerimiz Kıbrıs konulu bir konferansa katıldılar. Konferansın açılış konuşmasını Avrupa Birliği T.C. Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay yaptı. Diğer konuğumuz ise Avrupa Birliği T.C. Daimi Temsilciliği Hukuk Müşaviri Murat Şen'di.
25 Mayıs 2021 tarihinde Lise 3 öğrencilerimiz, GSÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Bşk. Yrd. ve Öğretim Üyesi Dr. Tolga Bilener ile ilk konferanslarını yapıp Kıbrıs konusunu ele almıştı.

1571 yılında Venediklilerden alınan ve 307 yıl Osmanlı Hakimiyetinde kalan Kıbrıs’in hükümranlık hakları Osmanlı Devletinde kalması şartıyla 1878 Berlin Antlaşmasıyla İngiltere’ye devredilmiştir. Daha sonra İngiltere 1914’te tek taraflı bir karar ile adayı ilhak etmiştir. İşte, yıllardır tartıştığımız Türkiye’nin ve Dünyanın gündeminden düşmeyen Kıbrıs sorunu böyle başlamıştır. Geçmişin kanlı olaylarını, yaşanılan acıları herkes unuttu.

Peki ya biz ? Neler olduğunu, neler yaşandığını biliyor muyuz? Hayır… Özellikle gelecekte ülkeyi yönetecek olan gençler Kıbrıs konusunda bu ülkenin hangi aşamalardan geçtiğini bilmiyorlar.

Oysa şimdi Kıbrıs’ta bir yol kavşağına yaklaşıyoruz. Uluslararası siyasette haklı olmanın yetmediğini, bilgili olmanın büyük güç olduğu gerçeğinden yola çıkılarak bu konferans düzenlenmiştir.

Mezunumuz AB T.C. Daimi Temsilciliği Müsteşarı Sayın Gürçay Şeker’e konferansın organizasyonunu yaptığı için çok teşekkür ediyoruz.