Jacques Lacan Sempozyumu : Çağımızın Bilinçdışının Öznesi Üzerine Etkileri

Psikanaliz Araştırmaları Derneği

Psikanalizin güncelliğinden hala bahsedebilir miyiz ? Birçok mecrada tersi söyleniyor olsa da belki de psikanalizin varlığına en çok ihtiyaç duyulan zamanlardayız. Freud’un çağında yaşamıyor olduğumuz doğrudur. Lacan’ın çağında da değiliz. Peki bu çağda uygarlığın huzursuzluğundan bahsetmemek mümkün mü ?
Sempozyumda öne çıkacak olan sorular bunlardır.

Çağımızın bilinçdışının öznesi üzerine etkileri…

Sürekli çare aranan yalnızlık hissi, ilişkilerdeki kopukluk, akıllı telefonlara sıkışıp kalmış olmak, madde kullanımı, kendini iyi hissetme reçeteleri, dünyanın içinde savrulup durduğu savaşlar ve politik çıkmazlar çağındayken ve onlarca başka örnek ile bu huzursuzluğu adlandırmak veya ortaya koymak mümkünken psikanaliz nerede konumlanıyor? İşlevsellik ile, sonuç odaklı olmak ile, etkinlik parametreleri ile öznenin tatminkar yanıtlar üretmesi olası görünmüyorsa psikanalizin güncelliğini korumadığını söylemek mümkün değildir. Öte yandan böyle bir çağda psikanalizin nasıl bir etkisi ve geleceği olacağı sorusundan da kaçamayız. Bu sempozyumda çağımızın özne üzerine etkilerini konuşacağız.

3 Kasım 2018 Cumartesi
8.30 – 16.45
Saint Benoît Lisesi – Silüet Salonu

Rezervasyon

Sempozyuma katılım için dekontun psikanalizarastirmalari@gmail.com adresine mail yoluyla gönderilmesi gerekmektedir. Saint Benoît lisesi öğretmenlerine ve öğrencilerine ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir.

08.30-09.00 : Kayıt

09.00-09.15 : Açılış Konuşması

09.15-11.15 : Albert Nguyen – “Dümeni Tutmak : Gerçek Karşısındaki Özne

11.15-12.00 : Tartışma

12.00-13.00 : Öğlen arası

13.30-14.15 : Özgür Öğütcen -“Özne ve Zeitgeist

14.15-14.30 : Ara

14.30-15.15 : Ceren Korulsan – “Bu çağda psikanalizin hala bir geleceği var mı?

15.15-16.00 : Oğuzhan Nacak – “Çağımız ve Westworld Örneği

16.00-16.45 : Tartışma ve Kapanış

Konuşmacılar

• Ceren Korulsan :

Psikiyatrist, psikoterapist, Özne Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi, Lacancı Forum Türkiye Psikanaliz Derneği’nin başkanı ve kurucu üyesi.

• Oğuzhan Nacak :

Psikolog, Psikanaliz Araştırmaları Derneği (PAD) Kurucu Üyesi. PAD bünyesinde psikanalize dair seminerler vermektedir.

• Albert Nguyen :

Collège de clinique psychanalytique du Sud-Ouest’in öğretim üyesidir.
Albert Nguyen psikanalitik çalışmalarını Fransa’nın Bordeaux kentinde sürdürmektedir. Aynı şehirde aylık seminerler vermektedir. Çok geniş bir ilgi alanına sahip olan Albert Nguyen’in başlıca ilgi alanları arasında aşk ve  psikoz(lar) sayılabilir.

• Özgür Öğütcen :

Psikiyatrist, psikoterapist. Suret Psikokültürel Analiz Dergisi editörü, Özne Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi, Lacancı Forum Türkiye Psikanaliz Derneği’nin kurucu üyesi.