Genç Diplomatlarımız için MUN Macerası Başladı !

Konferansın Teması : "XXI. Yüzyılda Kadın"

Model Birleşmiş Milletler (MUN) Kulübünden 24 öğrencimiz, Üsküdar Amerikan Lisesi'nde düzenlenen Fransızca Model Birleşmiş Milletler Konferansı (FRMUN) çalıştayına katıldı. "XXI. Yüzyılda Kadın" temalı çalıştaya öğrencilerimizin aktif bir şekilde katıldı. Konferansın ana hedefi MUN kulübünün yeni üyesi öğrencilere MUN kariyerlerine başlamalarına yardımcı olmak ve deneyimli üyelerin becerilerini pekiştirmekti.
Konferansın diğer iki temel hedefi ise, Fransızca dilini kullanmak ve öğrencilere, hem resmi hem de samimi bir ortamda yeni arkadaşlıklar kazanmalarını sağlamaktı.

FRMUN Nedir ?

FRMUN, 20 Ekim 2018 tarihinde Üsküdar Amerikan Lisesi tarafından düzenlenen ve BM (Birleşmiş Milletler) münazaralarının simülasyonunu yapan  formasyon çalıştaylarıdır.

Bu Etkinlik için Yaptığımız Çalışmalar Nelerdi ?

Bu konferansa, Lise 1 sınıfından 24 öğrencimiz katıldı. Birçoğu MFNU’de yeni olan öğrencilerimiz, MFINUE (Avrasya Frankofon Birleşmiş Milletler Modeli) konferansına katılacak delegasyon için daha iyi hazırlanmak amacıyla bu çalışmaya katıldılar. Uluslararası bir boyut kazanan MFINUE konferansı, 16-18 Kasım tarihleri arasında Saint Joseph Lisesi’nde düzenlenecek. Konferansta, Kazakistan, Filistin, Suudi Arabistan’dan  delegasyon temsilcileri ve öğrencilerimizden oluşan kalabalık bir ekip yer alacak. FRMUN çalıştayı, öğrencilerimizin katılacağı diğer iki konferansın hazırlanmasına da yardımcı oldu. İki dilde yapılacak bu konferanslardan biri, Ocak ayında İsviçre, Cenevre’deki FERMUN konferansı, diğeri ise Şubat ayında Fransa, Grenoble’da düzenlenecek olan MFGNU toplantısıdır.

Eğitim Çalıştayı Nasıl Gerçekleşti ?

Öğrencilerimiz,  Fransızca gerçekleşen etkinliğe katılmak için  İstanbul’da  Fransızca eğitim veren Galatasaray, Pierre Loti, Notre Dame de Sion, Saint Joseph ve Sainte Pulchérie gibi liselerin yanı sıra İngilizce eğitim veren okullardan da gele gelen 150’den fazla delege Cumartesi sabahı saat 8.30’da buluştu.

Atölyelerde birbirinden farklı komiteler ve her komitede 20 delege yer aldı. Öğrenciler bu komitelerde, münazara ve resmi tartışmalar ile ilgili araştırma sürecine giriş yaptılar. Uluslararası Silahsızlanma, İnsan Hakları,-Dünya Sağlık Örgütü, Ekonomik ve Sosyal Konseyi, Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı çalışmalarda bulanan komiteler arasındaydı. Tüm bu komiteler, kadının XXI. yüzyıldaki durumunu ele aldı. Konferansın içeriği konusunda bilgi edinmek isterseniz, konferansın internet web sayfasını ziyaret edebilirsiniz : www.frmun.org 

Bu komitelerden iki tanesi, MFNU kulübümüzün en deneyimli iki öğrencisi olan Alkın (Lise 2) ve Barbaros (Lise 3) tarafından yönetildi. Öğrencilerimiz, konferansa yeni katılan öğrencilere BM süreçlerini anlatıp öğlenden sonra olan tartışmaları yönetmekle görevliydi.

Öğrencilerimizin Eğitimi Kapsamında, Bu Etkinlik Pedagojik Anlamda Neden Yararlı ve İlginçti ?

Konferansa ve MFNU kulübümüzün etkinliklerine katılmak, BM’nin etkinliklerinin yaşatıldığı bir canlandırmadan ibaret değildir. Bu etkinlik, öğrencilerin diğer öğrencilerle etkileşim halinde olmaları ve iletişim alanında dil bilgilerini, tek başlarına, belirli bir çerçeve içerisinde geliştirmelerine imkan tanır. Genellikle farklı ülkelerden, kültürlerden gelen ve ana dili Fransızca olan lise öğrencileriyle yapılan bu buluşma çok verimli geçiyor. Çalışma, öğrencinin, güncel bir konu ile ilgili yoğun araştırmalar yapmasına, bilgisini artırmasına ve diğer ülkeler ile ilgili değerlendirmesini olumlu veya olumsuz yönde değiştirmesine imkan sunuyor. Fakat, bu konferansın temel bir kuralı var: kendini diğer kişinin yerine koymak, onun için çalışmak ve onu savunmak; tüm bunları da, ortak bir çalışma ve problem çözme çerçevesi içerisinde, kişisel görüşlerini hiçbir zaman yansıtmadan gerçekleştirmek.

BM süreçleri simülasyonunun açık ve dengeli bir şekilde   yapıldığı bir ortamda, öğrenciler, genele açık konuşmalar veya karşılıklı müzakereler sayesinde, yabancılarla konuşmayı öğreniyorlar. Bu etkinlik, diğer kişinin bakış açısını iyi dinlemeyi ve temsil edilen ülkeyi veya kurumun diplomatik bir şekilde savunulmasını öğretiyor. Böylece, öğrenciler, BM kurumlarına eylem önerip demokratik bir şekilde alınan kararları sunma fırsatını yakalıyor. Bu buluşma, öğrencilere, diplomasinin ve politikanın resmi dünyasında yer alan evrakı anlamayı ve yazmayı da öğretiyor. Bununla birlikte, öğrenciler, lise dışında, yeni kişilerle tanışıp yeni arkadaşlıklar ediniyor.

Sırada Ne Var ?

FRMUN konferansının çalışmasına karılan tüm delegelerimizi tebrik ederiz. Öğrenciler, bu konferansta azimli çalışmaları sayesinde kendilerini kanıtlamış oldular. Bu çalışmalar, gelecek MFNU konferansları için aktif, işbirlikçi ve daima başarılı bir katılım göstermelerini sağlayacaktır. Sırada, Saint Joseph Lisesi, Fransız Ferney-Voltaire Lisesi (Cenevra), ve Externat Notre Dame (Grenoble)’da gerçekleşecek olan MFNU konferansları var!

Tüm Öğrencileri Tebrik Ederiz ! Başarılar !

X