Bir İlk: Fransa’nın Bretagne Bölgesini Keşfetmek İçin Bir Birleşmiş Milletler Konferansı

"Bu gezi benim için güzel bir deneyim oldu..."

Lise 1 ve Lise 2 öğrencileri, 2 öğretmenleri eşliğinde, MFNUM, Morbihan Birleşmiş Milletler Konferansına katıldılar.
Konferans, Bretagne- Vannes kenti, Saint Paul-Saint Georges Lisesinde, 20-25 Mart tarihleri arasındaydı. Öğrencilerimiz, lisede okuyan öğrencileri ailelerin yanında misafir edildiler.

Kardeş okulumuz olan Saint Paul Lisesi ile önceki yıllarda bir çok öğrenci değişim programı uygulamıştık.

Neleri hedefledik?

Bir çok hedef vardı.
Öğrencilere ilerde seçebilecekleri meslekleri tanıtmak.
Öğrendikleri Fransızca ve İngilizce dillerini sürekli kullanmak.
Kendi yaşıtları olan diğer ülke gençleriyle karşılaşmak, düşüncelerini paylaşmak.
Bu anlamda birçok dostlukların oluştuğunu söyleyebiliriz.Öğrenciler Birleşmiş Milletlerin 2030 yılına kadar çözülmesi gereken güncel dünya sorunlarını araştırdılar, düşüncelerini paylaştılar.

Katılımcılar arasında, Vannes Saint Paul Lisesi, İndian Mr. James Dykun Lisesi (Amerika), Notre Dame de Voeu Lisesini sayabiliriz. Öğrencilerimiz için unutulmaz bir deneyim oldu.

Konferansın akışı

Konferans Saint Paul-Saint Georges Lisesinin Müdürü Monsieur Thomas ‘nın konuşmalarıyla açıldı.
Daha sonra öğrenciler çeşitli komitelerde Fransızca olarak günümüz sorunları hakkında görüşlerini paylaştılar, çözümler önerdiler.

Öğrencilerimizin gezi sonrası izlenimleri

Alkın:
MFNUM, Morbihan Birleşmiş Milletler Konferansının Genel Sekreteri olarak, bu konferansın bana çok kıymetli deneyimler kattığına inanıyorum. Dünya sorunlarını tartışma imkanı bulduk.

Dilara:
Fransızca olarak katıldığım ilk konferanstı. Fransızlarla karşılıklı olarak farklı ortamlarda konuşmak Fransızcamın daha gelişmesine bir katkı oldu. Özellikle beni misafir eden candan arkadaşımdan çok şey öğrendim. Ayrıca, arkadaşımın ailesi ile de bir çok ortak anımız oldu. Her ikimiz de iletişimimizi sürdürmek istiyoruz.

Berilsu:
Bu konferans Saint Paul Lisesi için olduğu kadar benim için de bir ilkti.
İlk günden itibaren, bizleri misafir eden arkadaşlarımızın sınıflarında derslerine girdik. Daha sonra öğretmen ve arkadaşlarımızla Vannes kentini gezip, tanıdık. İlk gün aynı zamanda benim için konferansa ısınma günüydü. Konuları önce komitelerde sonra genel kurulda işledik. Günün sonunda bütün katılımcı arkadaşlarımıza yanımızda getirdiğimiz lokum ve baklavaları ikram ettik. Herkes çok beğendi.
İkinci ve üçüncü günler de komite çalışmalarıyla geçti ve adet olduğu üzere yapılan genel toplantı sonrası konferans sona erdi.
Arkadaşlarımız ilk konferansları olmasına rağmen çalışma sonrası bowling oynamayı ve krep yapıp yemeği programlamayı da unutmadılar.
Komitelerde düşüncelerimizi paylaşırken, geziler süresince ve akşamları evde arkadaşlarımızın ailesiyle konuşurken Fransızcayı çok akıcı bir şekilde konuşmaya başladığımızı fark ettik. Bizim için çok iyi deneyim ve hatıra oldu.

İsmet:
Vannes kenti yolculuğumuz bir harikaydı. Yeni kişiler tanıdım. Konferans süreci de çok güzel geçti, düşünce paylaşımları çok düzeyliydi. Dünyamız ve günümüzün, önümüzdeki on yılın sorunlarını fark ettik ve çözümler aradık.

Özde:
Bu gezi benim için son derece güzel bir deneyim oldu. Fransa’yı daha yakından tanıma imkanı buldum. Okulda öğrencilerle ilk karşılaştığımız andan itibaren, bizleri son derece sıcak bir biçimde davrandılar. Bir çok yeni arkadaşım oldu.