Atina : Efsanevi Bir Kentin Keşfi

Pedagojik ve Kültürel bir Gezi

Atina Léonin de Pâtissia Lisesi Atina Léonin de Pâtissia Lisesiile yapılan 9.öğrenci değişim programı çerçevesinde, öğrencilerimiz, dostluklarını güçlendirmek, genel kültürlerini arttırmak ve Fransızcalarını geliştirmek amacı ile Yunanlı arkadaşlarını 19-23 Şubat tarihleri arasında Atina’da ziyaret ettiler.

19 Şubat Çarşamba
Efsanevi güzergahımıza yelken açma vakti gelmişti. Hepimiz medeniyetler beşiği Atina’yı keşfetmeye hazırdık.
Yunanlı öğretmenlerin sıcak karşılaması ve güzel bir öğle yemeğinden sonra deniz tanrısı Poséidon tapınağı ile ünlü Sounion’a hareket ettik. O gün, güneş tanrısı Apollon adeta bize eşlik ediyordu.
Atina yolu, Yunanlı arkadaşları ile bir an evvel buluşmak isteyen öğrencilere çok uzun geldi. İlk karşılaşma anı çok etkileyiciydi. İnanılmaz bir sahne; sevinç çığlıkları, alkışlar…. Öğrenciler sanki birbirlerini uzun zamandan beri tanıyormuş gibi sarılıyorlardı.
20 Şubat PerşembeLéonin Lisesinin tanıtımını okul idarecilerinin hoşgeldiniz konuşması ve Sounion ile ilgili Fransızca alt yazılı bir film gösterimi izledi.
Güneş ve sanat tanrısı Apollon’un o günkü temsilcisi okulun eski mezunlarından olan tanınmış bir ressamdı. Sanatçının yeteneği ve yaratıcılığı sayesinde öğrenciler kırmızı ve mavi renkleri kullanarak tuvallarine serbest resim çalışması yaptılar. Etkinliğin amacı işbirliğinin, dayanışmanın önemini vurgulamaktı. Ressam öğrencilerin çalışmalarını birleştirerek bir mozaik oluşturdu ve beyaz rengi ilave ederek çalışmayı tamamladı. Sanat atölyesi dostluk mesajları ve gençlerin doğaçlama dansları ile sonlandı.
Öğleden sonra gezdiğimiz Atina Arkeoloji Müzesinin zenginlikleri gözlerimizi kamaştırdı. Öğrenciler hayranlıkla müzenin değerli koleksiyonlarını incelediler.21 Şubat Cuma

Sırada Atina Akropol’ünden çıkarılan hazinelerin sergilendiği yeni Akropol Müzesinin keşfi vardı. Akropol kazılarından çıkartılan koleksiyonlar dikkat çekiciydi. Rehberimizin Fransızca açıklamaları sayesinde Atina halkının eski yaşantısını gözümüzde daha iyi canlandırabildik. Daha sonra, Unesco Kültür mirası kataloğunda yer alan Atina Akropol’üne çıktık.
Atina’nın güzelliklerini seyredebilmek ne büyük bir ayrıcalık !

22 Şubat Cumartesi

Sıra Miken Antik Kenti ve Yunanistan’ın ilk başkenti Napflion’un keşfine gelmişti. Yolumuz üzerinde İyon ve Ege Denizi’ni birbirine bağlayan Korint Boğazını gördük. Bir saatlik yolculuktan sonra, Agamemnon’un krallığı Miken Antik Kenti’ne vardık. Tarih derslerinde öğrenilen medeniyetlerin izlerinin yakından görülmesi hoş bir fırsattı. Rehberimiz bu sene programımızın teması olan Yunan mitolojisi ve Efsaneleri hakkında Fransızca açıklamalar yaptı.
Nafplion, bu şirin kent, güzel limanı, kaleleri, küçük sokakları ve kendine özgü evleri ile bizlere tüm güzelliklerini sergiledi.

23 Şubat Pazar

Dönüş günümüz. Ayrılmak zordu ancak Istanbul’da buluşmak ümidi grubun tesellisiydi. Bu eğitim projesi sayesinde Türk ve Yunanlı gençler çok çabuk kaynaşıp, güzel dostluklar kurdular.
Öğrencilerimiz iyi izlenimler, güzel anılar ve yeni bilgilerle Istanbul’a döndüler.
Léonin de Pâtissia lisesi idarecilerine,öğretmenlerine,Yunanlı ailelere ve gençlere çok teşekkür ederiz.
19-23 Mart tarihlerinde Yunanlı dostlarımızı Istanbul’da ağırlamaktan memnuniyet duyacağız.

Basında konuşuluyor… :

Saint Benoît Lisesi ve Léonin de Pâtissia Lisesi öğrencileri arasındaki kültürel değişim programı bir Yunan gazetesinin ilk sayfasında yer aldı !

Atina Léonin de Pâtissia Lisesi