Aramızdan Ayrılışının 82. Yıldönümünde Atamızı Andık

Bu Töreni Sınırlı Bir Toplulukla Gerçekleştirdik

Saint Benoit Lisesi öğrencilerinin ve öğretmenlerinin bir bölümü Mustafa Kemal Atatürk'ü anmak için büyük avluda bir araya geldiler.

Pandemi nedeniyle takılan maskeler yüzleri saklıyor olsa da öğrencilerin ve öğretmenlerin gözlerindeki ifade rahatlıkla seziliyordu, Atatürk’ün hatırasına karşı saygı içeren bir ifade…

Lise bir öğrencilerimizin okulda olan grubu ile yönetici öğretmen ve okul çalışanlarımız Atatürk’ün aramızdan ayrıldığı saat olan 9.05’te geleneksel sirenler ve vapur düdüklerinin tüyleri diken diken eden sesleri eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Okul Müdürümüz, Pierre Gentric, mikrofona gelerek günün anlamına dair konuşmasını yaptı. Cumhuriyetin ilanının Türkler için bir mucize olduğunu anlatan M. Gentric, bunun, Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihi ve mükemmel bir eseri olduğunu vurguladı. Atatürk’ün Cumhuriyeti ve Türkiye’yi yaratan insan olduğunu anlatan okul müdürü, Türkiye’nin varlığını ona borçlu olduğunu söyledi. Pierre Gentric sözlerini şöyle sürdürdü:

“Atatürk, tüm dünya literatüründe «eşsiz», «örneksiz» olarak nitelendirilmiştir. Hatta, yurt dışında bile, büyük bir insan olarak kabul görmektedir. 

Zaten, Milliyet Gazetesi, Atatürk’ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım 1999’da şu cümleyi kaleme almıştı: «Bu yüzyılı geçiren tek lider Mustafa Kemal Atatürk’tür. Atatürk ve eseri, yeni asırda da yaşayacak, XXI. yy’da da, yeni bin yılda da varlığını sürdürmeye devam edecektir.»

Bugün, tarihi bir kahramanın eserini anıyoruz, o sıradışı bir kahraman, çünkü ortaya koyduğu eser, onu ölümsüz kılıyor. Ankara’da, mozolesinin yanı başında bulunan altın kitapta yer alan, ziyaretçilerin kaleme aldığı metinler de zaten, hayatta olan bir insana yönelik yazılmış… 

Atatürk’ün bu ölümsüz imajına, eski Fransa Cumhurbaşkanı Edouard Herriot’nun kaleme aldığı şu cümlelerde de rastlamak mümkündür: «Mustafa Kemal’i yakından tanıyanlar, onun bakışının gücünü, sözlerinin doğruluğunu, kişiliğinin enerjisini, bilgilerinin zenginliğini ve onun örneğinden yükselen değerleri bilirler. O büyüler, ikna eder ve güven verir.»

Gentric’in konuşmasının ardından Türk Müdür Başyardımcımız Serhat Yalamanoğlu söz aldı.

Konuşmasına Atatürk’ün 1923 yılının mart ayında Konya’da yaptığı bir konuşasından alıntı yaparak başlayan Serhat Bey, Atatürk’ün bu konuşmada yaptığı,” kurtuluş mücadelesinin tam başarıya ulaşması için zihniyet değişikliğinin şart olduğu” vurgusuna dikkat çekti. Türk Müdür Başyardımcımız konuşmasına “Atatürk’ü sadece savaş kazanan ve cumhuriyet kuran bir asker ve devlet adamı olarak değil ülkenin çağdaşlaşması için a’dan z’ye her alanda köklü değişiklikler yapma cesaretini gösteren bir lider olarak görmeliyiz. Atatürk, kendisine yol gösterici olarak olarak çağdaşlığı almıştır. Toplumda zihniyet değişikliği yaratacak olan şey aklın ışığında Bilim ve teknolojiyi kullanmak, bu yolla gelişmek, ilerlemek ve çağdaş dünyayı yakalamaktır” sözleriyle devam etti. Atatürk ilkelerinin güncelliğini hep koruduğunu söyleyen Serhat Bey, “yurdun dört bir yanında saygı duruşunda bulunan bütün gençlerin, Atatürk’ün yolundan yürümek için muhtaç oldukları kudreti damarlarındaki asil kanda bulacaklarını biliyorlar” diyerek konuşmasını tamamladı.

 Törenimizi canlı izlemek için BURAYA tıklayınız.

X