6 Ekim İstanbul’un Kurtuluşu

Kutlama töreni

İki büyük cihanın kesişme noktasında, Türk vatanının ziyneti, Türk tarihinin serveti, Türk Milleti’nin gözbebeği İstanbul, bütün vatandaşIarın kaIbinde yeri olan şehirdir. Mustafa Kemal ATATÜRK

Gerek coğrafi konumu gerek tarihsel ve kültürel özellikleriyle çok özel bir kentin, İstanbul’umuzun kurtuluş gününü öğrencilerimizin güzel sunumuyla hep birlikte kutladık.

Öğrenciler tarihin bu dönemini şöyle anlattılar :
Osmanlı Devleti, 1. Dünya Savaşı’nda müttefikleri yenilgiyi kabul edip savaştan çekilince yenilmiş sayıldı… İtilaf Devletleri donanmaları Mondros Ateşkes Antlaşması’na dayanarak 13 Kasım 1918’de Haydarpaşa önlerine demirleyip İstanbul’a girdiler. Fiilen gerçekleşmiş olan işgal, 16 Mart 1920 günü resmi işgale dönüştü.
Yaklaşık 5 yıl süren işgal 5 Ekim 1923’te sona erdi. Kurtuluş Savaşı kazanılmış, işgal kuvvetleri hezimete uğratılmıştı. İstanbul’un işgalinin, 6 Ekim 1923’te resmen sona ermesinin ardından her yılın 6 Ekim’i İstanbul’un kurtuluş günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı.

Lise’nin Okul Müdürü Sayın Pierre Gentric, öğrencilerin Yahya Kemal Beyatlı’nın Aziz İstanbul müzikal şiir dinletisinden önce, duygularını paylaştı :
Tarihin tiyatrosu, Istanbul yeni ile eskini birarada yaşadığı, gerçek bir sokak tiyatrosudur aslında.
Yedi tepe üzerine kurulu ve kozmopolit gürültüsüyle, bu şehir, birbirinden ilginç küçük sokakların keşmekeşidir aslında.
Ben şahsen dünyada adına bu kadar çok şarkı ve şiir yazılan başka bir şehir olduğunu düşünmüyorum. Bu şehire bu kadar bağlanmanın altında yatan özel neden bu olsa gerek.
Istanbul’da sesler, manzaralar, insan sesleri ve mekanların tamamı birer sosyal ilişki deneyimleri, insani ilişkilerdir.
Istanbul, Türk şair ve müzisyenler için her devirde, her an sonsuz bir ilham kaynağıdır. Her an heryerde olup tüm dünyayı kucaklar, yetenekli olsun, olmasın bütün şairlere kollarını açar…

Ardından Türk Müdür Başyardımcısı Gülay Doğusoy’u dinledik :
Türkler yorucu Balkan ve 1.Dünya Savaşı’ndan sonra yenilgiyi kabul etmek yerine, son derece zor şartlara rağmen hem İstanbul’da, hem de bütün Anadolu’da işgale direnmiş, Mustafa Kemal’in önderliğinde 7’den 70’e mücadele ederek, bağımsız yaşama gücünü ortaya koymuştur. Günümüz Türk toplumunu anlamak, geleceğe bakmak için o dönemi, işgal insanlarını çok iyi bilmek ve tanımak zorundayız.
Bugün, burada, işgale direnen, mücadele eden vatanımızı, İstanbul’umuzu kurtaran Ata’mızı ve silah arkadaşlarını saygıyla ve şükranla anıyoruz.

İstanbul’u anlatan şiir ve müziklerle törenimizi sonlandırdık.

Güzel kentimizin bu önemli günü kutlu olsun !

X