2019-2020 Frankofoni Festival Bülteni

Frankofoni Festivali

Sergi – Mehmet Güleryüz – “Bir Uçtan Bir Uca”
-Silüet ve La Galerie-
11 Mart 2020

Yaklaşık 70 yıl önceydi… Mehmet Güleryüz ilk çizimlerini Saint Benoît Lisesi’nin dergisi “Premier élan” da yayınlıyordu… Bu üretken sanatçı, yıllar sonra Galeri’de gerçekleşecek bir sergiyle, kendisini gurur ve mutlulukla karşılayan okuluna geri dönüyor… Lise “Bir Uçtan Bir Uca” Mehmet Güleryüz’ün her zaman hayatında oldu… Hoş geldiniz!
Bu çağdaş ve ünlü sanatçının sergisi 11 Mart-10 Nisan 2020 tarihleri arasında Galeri’de gerçekleşecek.

____________________________________________

Konser – Cem Kaprol –  “Bir Paris Gecesi”
-Silüet Salonu-
13 Mart 2020

“Bir Paris Gecesi” adlı konser, özellikle Michel Petrucciani ve Michel Legrand’ın bestelerine ayrılmış bir müzikal proje… Konser boyunca sanatçıların icra edeceği müzikal eserlere açıklamalar da eşlik edecek. Silüet Salonumuzla adeta özdeşleşmiş olan caz müziği konusunda çok başarılı bir sanatçı olan Saint Benoît Lisesi mezunu, Cem Kaprol, kendisine eşlik edecek müzisyenlerle birlikte “Bir Paris Gecesi” yaşatmak için çocukluğunun geçtiği okula geri dönüyor…

____________________________________________

Konferans – Tufan Türenç – “Bir Romanın Doğuşu”
-Silüet Salonu-
19 Mart 2020

Tufan Türenç, çok küçük yaşta, Saint Benoît Lisesi’nin yatılı bölümünde okumaya başladı. Mesleğine büyük bir tutkuyla bağlı olan ve Milliyet, Güneş ve Hürriyet gibi birçok gazetede mesleğini icra eden Türenç, Saint Benoît Lisesi’nde geçen yıllarını anlattığı bir roman kaleme almakta. Bu romanın yayımlanmasından önce, okulumuzda “Bir Romanın Doğuşu” adlı bir konferans verecek olan Türenç, daha önce yayımlanan “Bir Gazetecinin Hayatı” isimli eserin de yazarıdır.

____________________________________________

Sergi – “Küçük Prens” – Antoine de Saint-Exupéry
-Medyatek-
23 Mart 2020

Antoine de Saint-Exupéry’nin “Küçük Prens” adlı eseri, dünyada en fazla tercümesi yapılmış olan üç kitaptan bir tanesidir.
“İnsanın en güzel görevi, insanları bir araya getirmektir.” diyen yazarın 300 farklı dile çevrilmiş kitabıyla insanları birleştirmeyi başardığı bir gerçek. 1943 yılında yayımlanan bu eserin başarısı inkar edilemez. Eserin, yaklaşık 50 farklı dildeki baskılarından oluşacak olan sergimiz, dünyaca tanınmış bir kahraman olan Küçük Prens’in bu başarısının altında yatan nedenleri de sorgulamamızı sağlayacak.

____________________________________________

Fransızca Şarkı Yarışması: “Chante! Chante! Chante!”
-Silüet Salonu-
23 Mart 2020

Türkiye’deki tüm frankofon okulların öğrencilerine yönelik olarak bu yıl dördüncü kez düzenlenen Fransızca Şarkı Yarışması’nda, genç yetenekler Silüet sahnesinde performanslarını sergileyecek. Saygın bir jürinin değerlendireceği bu etkinliğin hedefi, ortak bir proje kapsamında, Türkiye’deki frankofon okulları buluşturmak. En küçük ilkokulludan en büyük liseliye sahne onların! O zaman, “Chante! Chante! Chante!”

____________________________________________

Konser – Crosswinds
-Silüet Salonu-
25 Mart 2020

Solo, ikili ya da üçlü, Avrupa’dan Kuzey Afrika’ya Türkiye’yi de kapsayan müzikal bir Akdeniz yolculuğu…
Sihirli beşlinin, Akdeniz’in farklı kültürlerini yansıtan özgün besteleri… Yorumcuların Akdeniz’den geçip Türkiye’ye ve Saint Benoît Lisesine kadar uzanan doğaçlamalarla birbirlerine bağlana özgün besteleri üzerine kurulmuş müzikal bir gösteri.

____________________________________________

Tiyatro – Öğrenciler Compagnie Grand Théâtre ile birlikte sahnede tiyatro rüzgârları estiriyor!
-Silüet Salonu-
26 Mart 2020

Lise 1 öğrencileri, sanat oturumları kapsamında, Paris’ten gelen “Compagnie Grand Théâtre” adlı tiyatro grubunun oyuncularını bir hafta boyunca okulda ağırlayacak. Oyuncularla birlikte Jacques Prévert’in şiirleri ve Molière’in eserleri üzerinde çalışacak olan öğrenciler, hazırlayacakları küçük piyesleri sergilemek ve kendi metinlerini ailelerine okumak için sahneye çıkacak. Ayrıca lise 2 ve lise 3 öğrencileri de küçük skeçler hazırlayacaklar. Haydi, herkes sahneye, ailelerinin ve dostarının önüne!

____________________________________________

Söyleşi – Emre Aracı ve Nami Başer
“Jean-Christophe ve Beethoven”
Gülsin Onay Konseri
-Silüet Salonu-
31 Mart 2020

1915 Nobel Edebiyat Ödülü Sahibi romancı, filozof, müzikolog, Romain Rolland, aynı adlı romanında Jean Christophe’un hayatını anlatıyor. Romanın kahramanı, satır aralarında Beethoven’ın her daim varlığını hissettiren gizli imgesiyle uzlaşan bir insanlık anlayışını temsil ediyor. Emre Aracı ve Nami Başer’in bu sürükleyici konferansını, sınırsız enerjisi, zeka ve heyecan uyandırıcı bir duygusallık barındıran güçlü yorumuyla, ünlü piyano virtüozu Gülsin Onay’ın vereceği konser takip edecek.

 

X