Lisemiz

PDF - 80.7 kb
GS Üniversitesi - Université GS

• Hukuk
  • İktisadi ve İdari Bilimler (İşletme, İktisat, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi)
  • İletişim
  • Mühendislik (Bilgisayar Müh., Endüstri Müh.)
  • Fen-Edebiyat (Sosyoloji, Felsefe, Matematik, Karşılaştırmalı Dil Bilimleri ve Uygulamalı Bilimler)

• Galatasaray Üniversitesi bir devlet üniversitesidir. (Türk ve Fransız hükümetlerinin ortak kuruluşudur).
  • Eğitimcilerin 5te 1’i Fransızdır.
  • Fransızca, Türkçe, İngilizce eğitim verilir. Eğitim dili derslere göre değişir.
  • Bölümlerin kontenjanı ve toplam öğrenci sayısı sabittir, yıldan yıla değişiklik gösteremez.
  • Toplam 2500 öğrenci kontenjanı vardır.
  • Eğitim, 4 yıllık lisans programları şeklindedir. Fransız lisesi mezunu öğrenciler hazırlık sınıfından muaf tutulurlar. Sadece Karşılaştırmalı Dil Bilimleri ve Uygulamalı Bilimler (Fransız Dili ve Edebiyatı) bölümü öğrencileri 1 yıllık Sosyal Bilimlere Hazırlık sınıfı okurlar.
  • Kontenjanın yarısı üniversite sınavı (LYS) ile yerleşir, kalan yarısı GS lisesi mezunları ve iç sınavla giren Fransız liseleri mezunlarından oluşur. (Fransız liseleri tüm kontenjanın dörtte birini oluşturur).
  • 2011’de LYS ile yerleşen en sonuncu Uluslar arası İlişkiler bölümü öğrencisi Türkiye 800üncüsüdür. Bu anlamda, Fransız lisesi mezunları avantajlıdır çünkü iç sınavının değerlendirilmesi için LYS’de ilk 25000’e girmeleri yeterlidir. Mühendislik fakültesinde okumak isteyen öğrenciler MF puan türünden; diğer bölümlerde okumak isteyen öğrenciler ise TM veya TS puan türlerinden herhangi birinden ilk 25.000’e girmek durumundadır.
  • İç sınav başvuruları okullardan yapılır ve Mart ayının ilk haftası biter. İç sınav Mayıs’ın son Pazar günü yapılır.
  • Başvuru sırasında öğrenci hangi alandan (Sayısal-Sözel) sınava gireceğini belirtir. Her iki sınava da girme hakkı vardır.
  • Öğrenci GS Üniversitesi’nde hangi bölümleri tercih edeceğini iç sınav günü bildirmek zorundadır.
  • İç sınavın soruları üniversite sınavı formatında olur. Tek fark, pek çok sorunun Fransızca sorulmasıdır. (Türkçe okutulan dersler dışındaki sorular)
  • Sınav iki aşamada yapılır: 3 saatlik ilk bölüme tüm öğrenciler girmek zorundadır. Bu sınav 9. sınıf ve 10. sınıfın ilk dönem konularından oluşur.

2 saat ara verildikten sonra yapılan ikinci bölümde ise öğrenciler Sözel ve Sayısal alanlarda yapılan sınavlardan tercih ettiklerine girerler. İkinci sınavların her biri 1,5 saat sürer. Öğrenciler sayısal bölümün sınavında 35 soru ile, Sözel bölümün sınavında ise 25 soru ve fransızca bir kompozisyon ile karşılaşırlar. Bu sınavların soruları 10. sınıfın tümünde, 11. sınıfın tümünde ve 12. sınıfın ilk döneminde öğretilen konulardan oluşur.

• İç sınav sonuçları ÖSYM’nin düzenlediği üniversite sınav sonuçları açıklandıktan sonra değerlendirilir. Alanından ilk 25000’e girebilmiş öğrencilerin sınavları değerlendirmeye alınır.

Öğrenci, ÖSYM sınavı sıralamasındaki yeri ile değil, GS iç sınavındaki başarısına göre yer aldığı sıralama ile yerleştirilir. Tercih listesindeki bölümlerden iç sınav puanının yettiği ilk bölüme asil listeden yerleşir. Öğrenci puanının yetmediği üst tercihleri varsa bu bölümlerin de yedek listesinde yer alır. Asil listede yer aldığı bölüme kayıt yaptıran öğrenci, daha sonra yedek sırası kendisine geldiği takdirde, bir dilekçe ile yedek olduğu başka bir bölüme kaydını aktarabilir.

• Kontenjanın %5i TC vatandaşı olmayan öğrencilere ayrılmıştır. Bu öğrenciler için, özel bir sınav yapılır.
  • 1. ve 2. sınıfta derslerin dili yoğun olarak Fransızcadır. Üst sınıflardaki bölüm derslerinde İngilizce ve Türkçe de kullanılır. Bunun yanında Fransızca dersleri de devam eder.
  • İngilizce için sene başında Seviye Tespit Sınavı yapılır, bu sınavda başarılı olamayanlara sene içinde İngilizce dersi verilir.
  • GS mezunlarının yurtdışında master, burs imkanları olur. Ayrıca öğrenciyken de ERASMUS projesi kapsamında öğrenci değişimi ile yurtdışında okuma fırsatları vardır.
  • Hukuk fakültesi dışındaki fakültelerde ÇAP (Çift Anadal Programı) ile okuyup çift diploma ile mezun olma şansı vardır.
  • Uluslararası İlişkiler bölümünde 3 dil öğrenilmesi şarttır. 3. seçenek olarak İspanyolca ve Almanca vardır. Bu dilleri çalışma hayatında kullanabilecekleri kadar iyi öğrenirler.
  • İletişim Fakültesinde ilk iki yıl ortak dersler alınır. Son iki yılda Gazetecilik-internet haberciliği, Radyo-Tv, Halkla İlişkiler gibi uzmanlık alanlarına ayrılınır.
  • Bölümler arası yatay geçiş mümkündür Fakat kolay değildir. Kontenjan 2dir ve öğrencilerin not ortalaması çok yüksek olmalıdır.
  • Fransa’da bir üniversiteden GS üniversitesine geçiş yapmak mümkündür fakat çok zordur. GS üniversitesinin her bölümünde sadece 1 öğrenci için bu kontenjan ayrılmıştır. Bunun gerçekleşebilmesi için Fransa’daki üniversitede tüm derslerden geçer not almış olmak, 20 üzerinden en az 12 not ortalamasına sahip olmak ve orada okunulan bölüm ile burada başvurulan bölümün derslerinin %80 oranında ortak olması gerekmektedir.
  • GS üniversitesinde kayıt dondurmak için 3 durumdan biri gerçekleşmiş olmalıdır :

• 1)Okula devam edemeyecek ölçüde hasta olmak ve tedavi gördüğünü raporlamak

• 2) Cezaevine girmiş olmak

• 3) Aileye bakmakla yükümlü olduğunu, okula devam edemeyip çalışma zorunluluğu olduğunu kanıtlamak

Aynı bölümde

• 2010 Üniversite Giriş Sistemi