Dijital Araştırma ve Geliştirme Komitesi

Saint Benoit Lisesinde DAGK : Dijital Bir Eğitim Politikası

DAGK, yani Dijital Araştırma ve Geliştirme Komitesi, Saint Benoît Lisesinin dijital eğitim politikasını belirlemek ve yönetmek için Eylül 2015'te lisemizde kurulmuştur.
Dijital Araştırma ve Geliştirme Komitesi; Yönetim Kadrosu, IT Departmanı, Dijital Lider öğrenciler, Zümre Başkanları, Seviye Müdür Yardımcıları ve tüm öğretmenlerden oluşmaktadır.
Komite, 7 yenilik alanı ve hareket noktasını ve farklı iletişim araçlarını içeriyor.

Saint Benoît Lisesi, 2015 yılından beri, her yıl “Dijital Bahar” adlı bir organizasyon düzenlemektedir. Bu organizasyonda, eğitim alanındaki dijital kullanımlara yer verilmektedir. 2017 yılında ise, bu etkinlik uluslararası bir boyut kazandı ve adı “Uluslararası Dijital Bahar” (UDB) olarak değişti. Organizasyon, Fransızca ve Türkçe olarak iki dilde gerçekleştirilmektedir. UDB, dijital konular ile ilgili 20’den fazla ülkeyi bir araya getirmektedir.

Zaman içinde uluslararası bir organizasyona dönüşen bu etkinlik, fikir paylaşımlarının yapıldığı, eğitim konularının konuşulduğu, dijital konuların ele alındığı, uygulamaların anlatıldığı, eğitimlerin verildiği ve eğitimde dijital araçların kullanımı hakkında paylaşımların yapıldığı önemli bir buluşma alanı oldu.

1. Uluslararası Dijital Bahar’dan (UDB) beri, 20 ülkenin katılımıyla, 200’den fazla atölye, eğitim, konferans, sanal yuvarlak masa, video konferans gerçekleştirdik, yaklaşık 1400 katılımcı ağırladık. Ayrıca, #numistanbul ve #sbdijitalbahar gibi oldukça etkin olan etiketlerimiz de bulunmaktadır.

5. Uluslararası Dijital Bahar’ın özetini BURADA bulabilirsiniz. Bu etkinlikte, başta Fransa Başkonsolosluğu olmak üzere toplamda 25 ortağımız; 11 stand ile birlikte 15 sponsorumuz ve akıllı telefonlar için UDB’ye yönelik özel bir uygulama da mevcuttu.

Fen ve Teknoloji Bilimleri

Lisemizde, etkin bir “Fen Öğretimine Verilen Önem Politikası” vardır.

Bu sebeple, 2018 Eğitim-Öğretim yılından itibaren, DAGK, Saint Benoît Lisesi Fen Zümresiyle birleşti. Fen Zümresinin yeni adı da “Fen ve Teknoloji Bilimleri Zümresi” oldu. Bu birleşmenin hedefi; Fen, Teknoloji ve Yenilik alanlarındaki kültürel anlaşma projelerine katkı ve destek sağlanmasıdır.

Bu konuyla ilgili eylem ve yenilik alanında üç hareket noktası bulunuyor. Bu hareket noktalarının görevi aşağıdaki gibidir :

Robotik ve Maker

  • FABLAB (Fabrication Laboratory/ Üretim Laboratuvarı) alanımızda, Fen Köşesi, Maker, Robotik gibi eğitici etkinlikler için işbirliği. 360 derece sanal tur için BURAYA tıklayınız.
  • Fen Köşesi, Maker, Robotik adlı kulüplerin düzenlenmesi ve yönetilmesi için yardım.
  • Saint Benoît Lisesi Fen Bilimleri Festivali için iş birliği.
  • Ulusal ve uluslararası yarışmalara katılma.

Kod – Kodlama

  • Uluslararası Kodlama Saati (Hour of code) Organizasyonuna katılma.
  • Yapay Zeka kulübün düzenlenmesi ve yönetilmesi.
  • Apple ve Google Play’deki resmi hesabımız aracılığıyla, UDB için özel bir uygulamanın geliştirilmesi –SB PNI-.

Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik

  • Sanal Gerçeklik Kulübünün düzenlenmesi ve yönetilmesi.
  • Diğer eğitim kurumları için, uzmanlarımız tarafından verilen eğitimler.

Sınıfta gerçekleşen eğitici etkinliklerin örneklerine bakmak için : buraya ve buraya tıklayınız.

Genel Eğitim

DAGK, Fen ve Teknoloji Bilimleri Zümresi ile bağlantılı olarak eğitimde yenilik politikası geliştirmektedir. Geliştirdiğimiz bu 7 hareket noktası, tüm öğretmenleri etkileyecek bir süreçtir. Hedef, öğrencilerin öğrenimlerini ve performanslarını arttırmak için, sınıfta kullanılabilecek yeni dijital uygulamaları geliştirmek ve öneriler sunmaktır. Bunu yaparken de, aşağıdaki hareket noktalarına özel bir dikkat gösterilmektedir :

Eylül 2012’de başlattığımız, çevrimiçi bir öğrenim platformu olan Moodle, üçlü ulaşım sayesinde sürekli gelişmektedir. Bu üçlü ulaşım şu şekildedir : Öğrencinin ulaşımı, öğretmenin ulaşımı ve velinin ulaşımı.

Saint Benoît Lisesi’nin, DAGK’a verdiği görevler aşağıdaki gibidir :

  • Moodle platformunun yönetimi.
  • Eğitim departmanlarından sorumlu kişilerin formasyonu.
  • Eğitim kadrosuna verilen formasyon.
  • Moodle platformunun olasılıkları ve platformdaki eğitim takibi hakkında velilere yapılan bilgilendirme.

2014 Eğitim-Öğretim yılından beri, Google Eğitim bileşenlerinin kullanılması.

Sürekli Verilen Profesyonel Eğitimler ve Kişiye Özel Eğitimler

  • 2015’ten beri, her iki ayda bir, dijital alanın daha yakından tanınması ve bilinmesi için TICE adında bir buluşma düzenlenmektedir. Buraya tıklayarak bir TICE örneği bulabilirsiniz.
  • Takvim sistemi sayesinde kişiye özel eğitim.
  • DAGK’a özgü VIMEO kanalı, ihtiyaca yönelik eğitim videoları sunmaktadır.

Toplamda, Saint Benoît Lisesindeki öğretmenlerin neredeyse yarısı TICE konusunda uzman statüsüne sahiptir.

  • Her yıl, Ekim ayında, velilere bir formasyon – bilgilendirme toplantısı yapılmaktadır.
  • AFPI (İstanbul Fransızca Öğretmenleri Derneği) ile iş birliği gerçekleştirerek farklı kurumlardan gelen öğretmenlere formasyonlar verilmektedir.

BYOD – Bring Your Own Device – Kendi Cihazını Getir

2017 Eğitim-Öğretim yılından beri öğrencilerimiz; bildiği, rahat çalıştığı ve hakim olduğu “Dijital Çanta”sını yani kendi cihazını sınıfa getirmektedir.

Daha fazla bilgi için, BURAYA tıklayınız.

İletişim araçları

  • Öğretmenlere ve velilere haber bültenleri iletilmektedir. Hedefimiz, dijital eğitim gelişmelerimiz hakkında sürekli bilgi vermektir.

X