Kız Bölümü

Saint Benoit – Providence (Kızlar Bölümü’)nün Tarihçesi (Saint-Benoît Lisesi “Erkekler Bölümüyle” birleştirilmeden önce)

• 8 Eylül 1839’da, Lazarist Pederlerin isteği üzerine ilk “Filles de la Charité” geldi. O dönemde Galata mahallesi’nde çok sayıda olan, mütevazı yaşam koşulları içinde bulunan çocuklarla ilgilenmek niyetiyle Saint Benoît alanı içine yerleştiler. Türkiye’de ilk kız okulu ve dispanser bu şekilde açılmış oldu.
  • 1840’ta sınıflardaki öğrenci sayısı 240’a ulaşmıştı.
  • 1842’de yatılı bölüm eklendi; bu bölüm, ancak birkaç yıl ayakta kalabilecek, daha sonra ise Notre Dame de Sion Rahibeleri’ne emanet edilecekti. Az bir zaman sonra açılan bir “işlik” ilkokulu bitiren genç kızların nakış ve bazı konfeksiyon işlerini öğrenmesini sağladı. Okul, Kırım Savaşı, Türk-Rus Savaşı, Balkan Savaşı gibi olayların sonuçlarına az çok katlandı. Öğretmenlik yapan rahibeler o dönemde, ambulanslarda askerleri tedavi ettiler, ilticacıların tifoya, tifüse değin sorunlarıyla ilgilendiler.
  • <1865’te korkunç bir yangın binaların büyük bölümüne zarar verdi. Ateş, geceleyin ahşap bir evin katında görüldü. Çok sayıda hayır yardımı felaketin onarılmasını sağladı ve sınıflar, büyük bir hızla faaliyetlerine tekrar başlayabildiler.
  • 1914’te Türkiye Dünya Çatışmasına katıldı. Fransız öğretim personeli ülkeden ayrıldı. Ama düşmanlıklar biter bitmez rahibeler yeniden gelip, okulu yeniden örgütlediler.
  • 1930’da 700 öğrenci bulunuyordu. Bu sayı giderek azalacaktı, çünkü yalnızca yabancı uyruklu çocukları kabul etmek mümkündü. İlkokul sınıfları teker teker kapandı. İşte o dönemde, Türk ilkokul diplomasını almış öğrencilerin lise öğreniminin ilk bölümüne başlamadan önce Fransız dilinin temel bilgilerini öğrendikleri “ Özel Kurslar” düzenlendi. Kolejin (Orta Öğrenim) sonunda öğrenciler lise öğrenimlerini tamamlamak için başka bir okula yönelmek zorunda kaldılar.
  • 1968’te öğrenci velileri, Kızlar Bölümü’nün Saint Benoît Lisesinin Erkek Bölümü’ne eklenmesi iznini elde etti.
  • Bu 133 yıl boyunca okuldan kaç kuşak geçti? İstatistikler sayılardan başkasını veremez. Görülmeyen, ama her bir kız öğrencinin yüreğinde diri kalan paylaşılan sevinçler, acılar ve gençlik yıllarının anılarıdır.
  • 1 Eylül 1987’de, 9 Eylül 1783’ten beri Fransızca öğreten Saint Benoît Lisesi Erkekler Bölümü’yle birleşildi. O dönemde bütün lise bin altı yüz elli kız ve erkek öğrenciden meydana gelen karma bir kurum oluşturmaktaydı.